Петимата българи, които са предполагаеми руски шпиони, се изправиха пред съда в Лондон

0
30
Съд.
Снимка: Пиксабей

Петима българи, обвинени, че са част от руски шпионски кръг, действащ в Обединеното кралство, се изправиха пред съда, съобщава „BBC“.

Твърди се, че българските граждани Орлин Русев, Бизер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са се заговорили за събиране на информация, която да бъде полезна на враг. Според информацията те са извършвали наблюдение на хора и места, набелязани от Русия, между август 2020 г. и февруари 2023 г. На заподозрените е наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Твърди се, че техните дейности по наблюдение очевидно са имали за цел да помогнат на Русия да проведе враждебни действия срещу целите, включително потенциални отвличания.

Обвиняемите не са внесли свои становища в Уестминстърския магистратски съд, където са се появили чрез видеовръзка от четири различни затвора. И петимата мъже запазиха мълчание, освен да потвърдят имената и датите си на раждане.

Служители на полицията за борба с тероризма ги арестуваха през февруари съгласно Закона за официалните тайни. Те са:

  • Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
  • 41-годишният Бизер Джамбазов от Хароу, северозападен Лондон
  • Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу
  • Иван Стоянов, 31 г., от Грийнфорд, западен Лондон
  • Ваня Габерова, 29 г., от Чърчуей, северозападен Лондон

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби заяви, че оперативният център в тази страна за престъплението шпионаж е собственост на Русев. Домашният му адрес се оказа вече затворена крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут.

Твърди се, че Русев е организирал и управлявал шпионските операции на клетката от Обединеното кралство. Твърди се, че подобни операции са се провеждали във Великобритания и Европа.

Петимата мъже са обвинени, че са участвали в заговор с лице, известно като Ян Марсалек. Той не е обвинен по делото. Твърди се, че Русев е получил задача от чужбина от лице, известно като Ян Марсалек.

Марсалек е най-известен като австрийски бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който стана издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама. Смята се, че той е избягал на летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен самолет. Съобщава се, че сега той е в Русия.

В изявление пред Уестминстърския магистратски съд във вторник, заместник-главният магистрат Тан Икрам обяви, че петимата ще се появят в Олд Бейли на 13 октомври.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments