Петима от групата „ало“ измамници остават в ареста

0
112
Доказателства
Снима: МВР

Спецсъдът определи мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на 5-мата от обвинените за участие в организирана престъпна група за „ало“ измами гръцки граждани. За 6-ия обвинен е определен „Домашен арест“, защото е сътрудничил на разследването.

По този начин съдът потвърди изцяло искането на Специализираната прокуратура за мерките за неотклонение на обвинените.

Те може да се обжалват. При този вариант делото ще бъде от 10 часа на 6 февруари 2020 г. в Апелативния спецсъд.

Припомняме, че шестимата бяха задържани при проведена на 30 януари акция в Шуменско и Разградско. Те са действали предимно в района на град Солун.

Схемата им е била добре позната, а потърпевшите са възрастни хора. Тези, които са говорили най-добре гръцки език, са влизали в ролята на мним полицай, а друг – на роднина на жертвата. Най-честият сценарий е бил автомобилна катастрофа, при която има тежко пострадало албанско дете. Говорителят главния прокурор Сийка Милева уточни, че „мулето“ е стояло в Гърция и е взимало парите, след което се е връщало в България, за да ги предаде.

При извършените обиски в дома на задържаните е била намерена сумата от 7000 евро. Разследващите смятат, че тя е от последната измама, извършена на 17 януари. Тогава възрастна жена в Гърция е дала цели 20 000 евро.

Членовете на престъпната група са живеели луксозно, в хубави жилища и са карали скъпи коли. На всички са им назначени данъчни проверки, защото те на са имали никакви други доходи.

Повечето от арестуваните имат роднинска връзка помежду си, а ръководителят им е замесен в склоняване към проституция. Двама от задържаните са били осъждани в Гърция за незаконно преминаване на границата и хулиганство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments