Петима мигранти, опитали да минат границата в камион с дини, са с условни присъди

0
94
Мигранти
Снимка: Гражданска дирекция "Гранична полиция"

Петима граждани на Афганистан, Иран и Турция са с наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 месеца, с тригодишен изпитателен срок, и глоби в размер на по 100 лева, съобщиха от прокуратурата. От Искра.бг ви бяхме съобщили за опита им на 25 май да влязат на територията на Република България, при който бяха открити в камион превозващ дини и задържани на ГКПП „Кулата“.

Дини
Снимка: Гражданска дирекция „Гранична полиция“

Сега Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петимата подсъдими чужди граждани, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция. Установил се в гр. Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил не заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13 часа, когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.

Дини
Снимка: Гражданска дирекция „Гранична полиция“

В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона от полски произход Р.Ж. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция – Полша. Товарът – дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт Р.Ж. спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата – Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наложените им наказания са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева. Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Вчера, под ръководството на Районна прокуратура – Петрич, са започнали действията по разследване по досъдебни производства със сходна фактическа обстановка. При проверка граничните служители са установили петима афганистанци в камион с дини, управляван от шофьор от Полша.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments