Петър Петров: Обединихме цялата парламентарна зала да гласува в полза на гражданите

0
12
Петър Петров
Петър Петров. Снимка: ПП "Възраждане"

„Парламентарната група на „Възраждане“ предложи реална промяна в законодателството. Успяхме да обединим всички народни представители около идеята, че убийците на пътя трябва да получават по-строги наказания. Промените в Наказателния кодекс бяха приети с единодушие в парламентарната зала. Ще настояваме законопроектът да влезе на второ четене още в този парламент“, коментира адв. Петър Петров, народен представител от „Възраждане“ на среща с граждани в Монтана, съобщиха от политическата сила.

От партията припомниха, че след провелото се дълго заседание на Комисията по правни въпроси в 48-то Народно събрание за разглеждане в пленарна зала влязоха два законопроекта на „Възраждане“ за промени в Наказателния кодекс. В комисията те бяха подкрепени от всички народни представители освен от тези на „Продължаваме промяната“ /ПП/.

Предложенията на политическата организация обединиха всички народни представители от всички парламентарни групи и бяха приети с пълно единодушие. Това говори за обществената значимост на законопроектите.

Единият законопроект касае промени на санкциите за престъпленията против транспорта и цели намаляване на жертвите по пътищата. В него има три важни елемента: увеличаване както на минимумите на наказанието лишаване от свобода, така и максимумите на тези наказания, за да се постигнат два много важни ефекта.

Това са премахването на възможността за условно осъждане на убийците на пътя, които са седнали зад волана след употребата на алкохол и наркотици, и увеличаване на наказанията до техния максимум, за да не могат убийците на пътя да бъдат освобождавани предсрочно, каквато практика виждаме към момента.

Вторият новаторски момент в законопроекта е дерегистрация за период от една до пет години на МПС, шофирано от пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, защото е важно този автомобил да не бъде на пътя. Третият акцент е, че дори съдът да намали дадена присъда, ще е задължен да лиши от правоспособност пияния или дрогиран шофьор.

Вторият законопроект на „Възраждане“ за проблеми в Наказателния кодекс касае така нареченото каналджийство. В предложението на политическата организация е конфискуването в полза на държавата на използваното МПС, с което са превозвани нелегални мигранти, и завишаване на имуществени наказания за каналджията.

„Възраждане“ ще настоява двата законопроекта да влязат за гласуване и на второ четене, за да могат промените да бъдат внесени в Наказателния кодекс.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments