Петър Ганев: Развитието на войната в Украйна оказва влияние върху икономиките

0
13
Петър Ганев
Петър Ганев. Снимка: Facebook

Развитието на войната в Украйна оказва влияние върху икономиките. Това коментира пред „БНР“ икономистът от Института по пазарна икономика /ИПИ/ Петър Ганев. Той подчерта, че виждаме една несигурност, както и затруднения в осъществяването на търговията в някои сектори. Става въпрос за тези, в които Украйна и Русия са ключови пазари. Най-вече това важи за суровините в сферата на енергетиката. А това оказва директно влияние върху инфлацията.

Ганев беше категоричен също така, че когато говорим за енергетика, не се касае за чиста пазарна икономика. Причината е, че политиката оказва сериозно влияние и играе водеща роля в случая.

По неговите думи водещата дума за света в момента остава „несигурност“. А когато това е така, всичко започва да става все по-скъпо. Това важи дори и за държавите като България, която изтегли дълг на международните пазари на много по-висока цена от тази, с която сме свикнали. И именно поради тази причина външният дълг ще бъде основната тема при дебатите за бюджета за следващата година, прогнозира икономистът от ИПИ.

Ганев говори и за линията на бедност, която днес правителството реши, че през 2023 година ще бъде 504 лева, тоест ще има повишение с 91 лева или 22% в сравнение с 2022 година. Той подчерта, че тук не става въпрос за политическо решение. Линията на бедност се определя от доходите и условията на живот. Тя представлява 60 на сто от медианния доход. Въпросните 504 лева не били изненада за експертите, защото те ги знаели от няколко месеца.

Ганев посочи още, че е много вероятно западният свят дори да навлезе в период на рецесия. А България изостава от Европа, защото постоянно влиза от служебно правителство в служебно правителство, което означава, че се намираме в години на нестабилност, а Западът успява да расте по-бързо от нас.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments