Петър Бучков участва в среща на „Start to Talk“ за предотвратяване на насилието над деца в спорта

0
18
„Start to Talk“
„Start to Talk“. Снимка: ММС

Заместник-министърът на младежта и спорта Петър Бучков взе участие в среща на инициативата на Съвета на Европа „Stark to Talk”, която се проведе в Националната футболна база „Бояна“, съобщиха от спортното министерство. Тя има за цел да призове публичните власти, спортното движение и граждански организации към предприемане на конкретни мерки за предотвратяване и реагиране на насилието над деца в спорта.

 

„Темата за насилието над деца в спорта е изключително актуална и значима, тъй като правилата, предназначени да ограничават насилието в спорта, не рядко биват пренебрегвани. Инициативата „Start to Talk” е инструмент за защита на правата на човека и важна стъпка в зачитането на правата на детето, която ще доведе до повишаване на безопасността на средата, в която нашите деца тренират и се състезават“, каза зам.-министър Бучков. Той подчерта, че e особено важно да се разработи ефективна политика за защита на децата в спорта на национално ниво.

„Трябва да предприемем целенасочени действия, както на политическо ниво – да се разработят ефективни и интегрирани стратегии и роли за защита на децата в спорта, така и на ниво спортни структури – федерации и спортни клубове, които да разработят инструменти за защита и превенция на насилието в спорта“, допълни Петър Бучков.

ММС се присъединява към „Start to Talk” през 2020 г., като до момента е изготвена методология, която ще подпомага изпълнението на дейностите по инициативата. Направено е и проучване за ситуацията по темата в България.

По време на срещата присъстващите се запознаха с целта на инициативата, направеното проучване за насилието над деца в спорта у нас, както и с етапите и планираните дейности. Предстои разработването на Пътна карта, в която ще бъде изложена дългосрочна и устойчива стратегия за защита на децата в спорта.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments