Перу: Президентът Дина Болуарте призова за диалог по повод общонационалните протести

0
25
Дина Болуарте
Снимка: Фейсбук

Президентът на Перу Дина Болуарте призова за диалог след сблъсъците между протестиращи и полиция по време на общонационалните протести, при които загина един човек, а други 30 бяха ранени.

„Още веднъж призовавам за диалог, призовавам тези политически лидери да се успокоят. Да погледнат по-честно и обективно на страната, да поговорим,“, заяви Болуарте по време на пресконференция, проведена вчера вечерта.

Коментарите й бяха отправени след сблъсъците по улиците на столицата Лима, където хиляди протестиращи от цялата страна се сблъскаха с масирана демонстрация на сила от страна на местната полиция. Протестиращите, които щурмуваха улиците на Лима, в знак на недоволство срещу въведеното от правителството извънредно положение, поискаха оставката на Болуарте и призоваха за провеждане на нови избори във възможно най-кратък срок. Държавната телевизия „Перу“ показа как група протестиращи пробива кордон от полицейски служители и тръгва по булевард „Абанкай“, близо до сградата на Конгреса. На видеото се вижда как протестиращите хвърлят предмети и блъскат силите на реда. Кадрите показват още как силите на реда пускат сълзотворен газ срещу някои демонстранти в центъра на града.

Съобщава се, че пожар е унищожил историческа сграда в центъра на Лима късно снощи. Най-малко 25 пожарни коли и десетки пожарникари са работили по потушаването на пожара, предаде телевизия „Перу“. Предприето е разследване на причините за пожара.

Защо протестиращите са толкова гневни?

Протестиращите настояват за нови избори, оставка на Болуарте, промяна на конституцията и освобождаване на бившия президент Педро Кастийо, който в момента е в предварителния арест. В основата на кризата са исканията за по-добри условия на живот, които според гражданите не са изпълнени през двете десетилетия, откакто в страната е възстановено демократичното управление. Въпреки че през последното десетилетие икономиката на Перу отбеляза бум, мнозина не се възползваха от придобивките ѝ. Експертите отбелязват системни проблеми в областта на сигурността, правосъдието, образованието и други основни услуги в страната.

Кастийо, бивш учител и профсъюзен лидер, който никога не е заемал висша държавна длъжност, преди да стане президент, е от селските райони на Перу и възприема себе си като човек от народа. Много от поддръжниците му произхождат от по-бедните региони и се надяваха, че той може да осигури по-добри перспективи за селските и коренните жители на страната. Макар че протести се провеждат в цялата страна, в момента най-тежките прояви на насилие са именно в южните селски райони и сред коренното население, което отдавна е в противоречие с крайбрежните представители на така наречения бял елит на страната и на метисите, т.е. хората със смесен произход.

Обществеността се отнася скептично и към законодателния орган на Перу. Според перуанското законодателство президентът и членовете на Конгреса не могат да осъществяват последователни мандати, а критиците отбелязват липсата на политически опит у тях. Проучване на общественото мнение, публикувано през септември 2022 г. от „IEP“, показва, че 84 % от перуанците не одобряват работата на Конгреса. Законодателите се възприемат не само като преследващи собствените си интереси в Конгреса, но се свързват и с корупционни практики. От години насам неудовлетвореността на гражданите се отразява на управлението на страната. Настоящият президент Дина Болуарте е шестият държавен глава за по-малко от пет години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments