Перфектните пържени кюфтета – сочни, ароматни и с хрупкава коричка

Тайната на идеалното пържено кюфте – как да постигнете мекота отвътре, хрупкавост отвън и богат аромат

1
2872
Пържени кюфтета
Пържени кюфтета. Снимка: Искра.бг

Пържените кюфтета са класика в кухнята и любимо ястие на поколения българи. За да получите идеалния баланс между сочност и хрупкавост, трябва да обърнете внимание на няколко важни фактора – качеството на каймата, правилния подбор на подправките и подходящата техника на пържене. Преди да започнете с рецептата, е важно да знаете няколко основни правила, които ще направят вашите кюфтета изключително вкусни.

Първо, изборът на кайма е от решаващо значение. Много хора смятат, че най-пухкавите кюфтета стават само от свинска кайма, но истината е, че можете да комбинирате свинско и телешко в различни пропорции. Това ще даде повече сочност и дълбочина на вкуса. Второ, подправките правят разликата. За автентичен вкус използвайте чубрица, кимион и пресен магданоз. Те придават аромат и завършеност на ястието. Трето, подготовката на каймата изисква време. Оставете я да престои поне един час, за да попие всички аромати на подправките и лука. Това ще направи кюфтетата по-сочни и вкусни.

Рецепта за домашни пържени кюфтета

Необходими съставки

1 кг кайма /свинска, телешка или смесена/
2 глави лук /нарязан на ситно, не стърган/
2 филии хляб /накиснати във вода или наронени на трохи/
2 яйца
2 щипки чубрица
1 чаена лъжичка кимион
1/3 връзка магданоз /ситно нарязан/
1 чаена чаша олио /за пържене/
1 щипка сол

Начин на приготвяне

В дълбока купа сложете каймата и я размесете добре с ръце.

Добавете яйцата и ситно нарязания лук. Не го стържете, защото така няма да се усеща текстурата му в кюфтетата.

Накиснете филиите хляб за кратко във вода, след което ги накъсайте на малки парчета или ги наронете на трохи.

Овкусете с чубрица, кимион и магданоз.

Омесете добре каймата и я оставете да почине поне 1 час, за да се свържат ароматите.

Загрейте олиото в дълбок тиган на средно висока температура.

Оформете кюфтетата като топки, след което ги сплескайте леко. За да не залепват по ръцете ви, намокрете ги с вода или леко ги намажете с олио.

Пържете кюфтетата от двете страни до получаване на златистокафява коричка.

Готовите кюфтета трябва да са меки и сочни отвътре, а отвън да имат хрупкава коричка.

Не прегрявайте олиото. Ако мазнината е прекалено гореща, кюфтетата ще прегорят отвън и ще останат сурови отвътре. Не притискайте кюфтетата с шпатула, докато се пържат. Това ще изкара месния сок и ще ги направи сухи. Оставете ги да починат за пет минути след пържене, за да запазят сочността си.

Най-добре е да сервирате топлите, ароматни кюфтета с чаша студена бира и в приятна компания. Тази рецепта гарантира кюфтета, които ще се топят в устата, ще бъдат хрупкави отвън и с наситен месен вкус. Опитайте я и се насладете на перфектния вкус на домашните пържени кюфтета.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Лесна и вкусна рецепта! Неустоима паста с пилешко и зеленчуци

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Габи
Габи
27 дни по-рано

Една рецепта от праисторическо време. Има ли някой да не я знае?