Пентагонът спира доставките на изтребители F-35 заради компонент, произведен в Китай

0
29
Джет F-35
Снимка: F-35, Wikimedia Commons

Пентагонът съобщи, че временно спира доставките на самолети F-35 на компанията „Lockheed Martin Corp“, след като е научил от производителя, че при конструкцията на изтребителя е била използвана неразрешена сплав, произведена в Китай, което нарушава федералните разпоредби за придобиване на продукти в областта на отбраната. Пентагонът поясни, че магнитът, съдържащ сплав, използвана в част от интегрирания енергиен пакет, не представлява проблем за сигурността.

Потвърдихме, че магнитът не предава информация и не нарушава целостта на самолета, както и че няма рискове за производителността, качеството, безопасността или сигурността, свързани с този проблем. Летателните операции на намиращия се в експлоатация флот на серията F-35 ще продължат нормално,“, заяви говорителят на Министерството на отбраната Ръс Гьомаер.

Пентагонът обяви още, че компанията „Lockheed Martin“ вече е намерила алтернативен източник на сплавта за бъдещи доставки. Производителят доброволно е докладвал за несъответствието, като в момента се извършва проверка, за да се установи как се е случило това. Пентагонът не разкрива колко от доставките на самолети са забавени и колко от тях са произведени с китайска сплав. По план компанията трябва да достави до 153 изтребителя F-35 през 2022 г., като досега е доставила 88.

F-35 е един от най-модерните изтребители в света. САЩ експлоатират стотици самолети, които се предлагат в три конфигурации – F-35A с конвенционално излитане и кацане, управлявани от Военновъздушни сили, F-35B на морската пехота, които могат да кацат вертикално, и F-35C, конфигуриран за операции на самолетоносачи.

Работим съвместно с нашите партньори и Министерството на отбраната, за да гарантираме спазването на договорите във веригата за доставки. Магнитът няма видимост или достъп до чувствителна информация. F-35 остава безопасен за полети. Ние работим с Министерството на отбраната, за да разрешим проблема възможно най-бързо и да възобновим доставките,„, гласи изявление на „Lockheed Martin“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments