Пенсионерка откри гранати и патрони при разчистване на дома си във великотърновско село

0
54
Гранати
Гранати. Снимка: Скрийншот "NOVA"

Възрастна жена е открила гранати и патрони от Втората световна война на тавана си във великотърновското село Леденик, заяви 86-годишната Дафинка Върлева. Тя споделя, че необичайната находка е излязла по време на разчистване, а сапьори са унищожили боеприпасите. Пенсионерката коментира пред „NOVA“:

Погледнахме и сандък. Поглеждам – патрони за пушките „Манлихер”. Имало и за „Калашников”. Наблизо – още един сандък. Гледам – две гранати тип „бухалки”, с дървени дръжки и два фитила. Не се уплаших и не се притесних, защото всичко това ми беше познато.”

Миналото на баба Дафинка е било свързано с военното дело. Тя разяснява, че е завършила Московския институт по механизация и електрификация на селското стопанство и е инженер-механик. Била е 11 години преподавател във Военното училище по специалност „Рязане на металите и машинно чертане”. Имала е задължителната за онова време военна подготовка. Възрастната жена си спомня:

По мое време имаше секция по народна стрелба. Секция „Бъди готов за труд и отбрана”, секция „Спортна гимнастика”. Бях в Окръжния отбор по спортна гимнастика. Там, в самия лагер, се охранявахме. Беше гора и имаше студенти. И нощно време ходехме с „Манлихер”-ите с пачка по пет патрона. Баща ми беше ятак. След това замина на фронта в първата фаза. Нашите воюваха в Македония. И аз предполагам, че по време на неговата яташка дейност, партизаните са идвали и това е било скривалище.”

Патроните за „Калашников” и „Манлихер” са били иззети от полицията. Гранатите, които се е оказало че са немски, са от Първата и Втората световна война, са били унищожени от специалисти-сапьори от Военния университет в деня, когато е бил техният професионален празник – 13 септември.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments