Пекин предупреди НАТО да спре да клевети Китай

0
39
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: NATO

Китай обвини НАТО в клевета за мирното си развитие, след като лидерите на Алианса предупредиха за „системни предизвикателства“, идващи от Пекин, пише “BBC”. Действията на Китай, включително разширяването на ядрения арсенал, застрашиха „международния ред, основан на правила“, каза НАТО. Това беше първият път, когато НАТО постави Китай в центъра на своя дневен ред.

В своя отговор Китай заяви, че отбранителната политика на страната има „отбранителен характер“ и призова НАТО “да посвети повече от енергията си за насърчаване на диалога”. В изявление на мисията на Китай към Европейския съюз се казва:

“Нашият стремеж към отбрана и военна модернизация е оправдано, разумно, открито и прозрачно.”

В него се добавя, че НАТО трябва да разглежда развитието на Китай “по рационален начин” и „да спре да приема законните интереси и права на Китай като оправдание за манипулиране на блоковата политика, създаване на конфронтация и подклаждане на геополитическа конкуренция“.

Изявлението на НАТО беше направено в края на еднодневната среща на върха в Брюксел вчера. Това отбеляза първата среща на Джо Байдън в НАТО като президент на САЩ. Мощният политически и военен съюз между 30 европейски и северноамерикански страни вижда Русия като основна заплаха. Байдън трябва да се срещне с руския президент Владимир Путин в Женева в сряда.

Защо НАТО се фокусира върху Китай?

Според комюникето на срещата на върха (заключително изявление), “заявените амбиции и напористо поведение на Китай представляват системни предизвикателства пред международния ред, основан на правила, и в областите, свързани със сигурността на Алианса”. В него се казва още:

“Оставаме загрижени за честата липса на прозрачност в Китай и използването на дезинформация.”

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери:

“Ние не навлизаме в нова Студена война и Китай не е нашият противник, нито нашият враг.”

Но той добави:

“Трябва да се справим заедно, като алианс, с предизвикателствата, които възходът на Китай поставя пред нашата сигурност.”

Китай е една от водещите световни военни и икономически сили, чиято управляваща комунистическа партия е здраво свързана с политиката, ежедневието и голяма част от обществото. В момента китайските военни разполагат с най-големите въоръжени сили в света, с над два милиона служители в активна служба.

Може би затова НАТО става все по-загрижен за нарастващите военни способности на Китай, които Алиансът вижда като заплаха за сигурността и демократичните ценности на своите членове.

През последните години алиансът също се предпази от дейностите на Китай в Африка, където създаде армейски бази.

Какво е НАТО?

  • Организацията на Северноатлантическия договор, известна като НАТО, е най-мощният регионален отбранителен съюз в света
  • Той е създаден през 1949 г., след Втората световна война, за да се противопостави на заплахата от комунистическа експанзия
  • Основан е на принципа на колективната защита между съюзниците
  • Първоначално организацията имаше 12 членове, но сега има 30 – съставени от европейски страни и САЩ и Канада
  • Настоящите мисии на НАТО включват предлагане на обучение и помощ за афганистанските сили за сигурност, поддържане на мироопазващи сили в Косово и подкрепа за борба с тероризма в Ирак
  • Освен военните операции, НАТО подкрепя усилията за помощ след кризи като урагана Катрина

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви:

“Що се отнася до Китай, не мисля, че никой около масата иска да влезе в нова студена война с Китай.”

Тежкото послание на НАТО за Китай последва критики към страната от страна на Г-7 – група от големи икономики, които се срещнаха на среща на върха в Англия миналата седмица. В комюнике лидерите от Г-7 разкритикуваха Китай за предполагаеми нарушения на човешките права и поискаха прозрачно разследване на произхода на COVID-19 в страната.

В отговор Китай обвини Г-7 в „лъжи, слухове и неоснователни обвинения“ в изявление чрез посолството си във Великобритания.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments