Пеканов: Няма смисъл да затваряме въглищните централи сега

0
26
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

България очаква 2,7 млрд. лева до края на годината по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов. Той припомни, че планът е бил договорен от кабинета „Петков”. По думите му се намираме в най-ключовата фаза – изпълнението на Националния план за възстановяване. Според него е отнело „доста дълго време на държавата да го програмира и финализира“.

„България ще получи до края на годината средствата по първия транш. Те идват, след като страната ни изпълни 22-те условия, които бяха нужни. С тях ще се финансират проекти, които вече започнаха. Второто плащане ще бъде най-трудният и ключов етап от плана, тъй като той включва най-много мерки. Следващото плащане ще е около 1, 4 млрд. лв. Това са пари, които трябва да очакваме през следващата година. Трябва да си свършим работата, за да може да ги поискаме”, коменитра Пеканов пред „NOVA“. Той разясни:

„В ЕК беше зададено, че България до 2026 година трябва да намали с 40% вредните емисии, които идват от сектор енергетика. Не е записано как това трябва да се случи – дали чрез затваряне на дадена мощност или чрез сезонна работа на въглищните мощности. От финансова гледна точка няма никакъв смисъл да затваряме въглищните си централи сега, защото носят големи печалби на държавата.”

Вицепремиерът продължава да вярва в целите на зелената сделка – да има повече възобновяеми енергийни източници, за да може страната ни да е по-енергийно независима.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments