Пеканов: Не е необходимо Планът за възстановяване да се внася в парламента

0
39
Атанас Пеканов
Снимка: Atanas Pekanov, Facebook

Планът за възстановяване и устойчивост вече е ревизиран, но все още не е внесен в парламента. Той е публикуван, за да могат партиите да се запознаят с него. Това съобщи пред „24 часа“ служебният министър по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той подчерта, че мнението на политическите сили е особено важно, защото по плана ще бъдат отпуснати средства по програми, които ще действат в следващите седем години и затова е от съществено значение да има приемственост, защото следващият редовен кабинет ще изпълнява тази реформа.

В плана са заложени девет нови проекта и седем нови реформи, стана ясно още от думите на Пеканов. Така общият брой на проектите става 57, а на реформите – 43. В същото време остават две проблеми сфери. Едната е енергетиката, като Европейската комисия очаква от нас повече в тази насока. В тази сфера се изискват стъпки, които ще бъдат със сериозни последици в определени региони. Затова служебното правителство не счита, че е редно то да взима такива дългосрочни решения.

Втората сфера е върховенството на закона. Пеканов подчерта, че е имало още един доклад на Брюксел, в който са били отправени критики към нашата страна и затова политическите партии са тези, които трябва да вземат решения по тези въпроси.

Според Пеканов не било нужно Планът за възстановяване да бъде внасян за обсъждане и одобрение в Народното събрание. Но по него ще се водят разговори с политическите партии и такива ще се случат през следващата седмица.

Що се отнася до плана, изготвен от правителството на Бойко Борисов, Пеканов съобщи, че една част от него е била запазена. Имало е проекти, които са били добри, имало е и такива, по които средствата са били намалени. Като пример министърът посочи модернизирането на STEM кабинетите за изучаване на математика и инженерни науки за учениците. Този проект е бил надграден с това, което се нарича национален STEM център.

Пеканов съобщи още, че обикновено средствата се отпускат около два месеца след представянето на плана пред Брюксел. Министърът категорично отрече твърденията, че други държави вече са получили пари по своите планове и ги харчат. Така той опроверга Бойко Борисов, който многократно обяви, че Гърция вече разходвала своите средства. По думите на Пеканов конкретно за Гърция парите ще отидат при тях към средата или края на месец август.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments