Педиатър: Британският щам на COVID-19 заразява предимно децата

0
140
болно дете
Болно дете. Снимка: Pixabay

Британският вариант на COVID-19, който в момента е разпространен в нашата страна, заразява предимно децата. Това съобщи доктор Радка Масларска, която е началник на отделението по Неонатология в „Токуда“. Тя коментира пред „бТВ“:

„Европейската агенция за инфекциозните заболявания установява, че между 30% и 70% е по-голямо количеството на вируса в носоглътката при децата и се дава възможност по този начин, те да разпространяват заразата и да се заразяват по-често“.

Педиатърката е категорична, че около 42% от малките пациенти са се заразили от семействата си, 8% на тържества и рождени дни и само 3% в детските градини. Според нея при миналия щам на COVID-19 1 болно дете е заразявало до 3 деца, а сега този % е много по-голям. Тя разясни, че тези деца, които имат хронични заболявания, са много по-податливи на заразяване. При тях доста често се налага да се хоспитализират. Доктор Масларска уточни:

Това са децата с хронични заболявания на белия дроб, с бронхиална астма, с бъбречна недостатъчност, недоносените бебета и новородените деца. При 95% от новородените COVID-19 протича безсимптомно, но един малък % от тях са застрашени с лош толеранс към храненето и това продължава много дълго време след заразата до около 3 месеца. В острия стадий се налага хоспитализация„.

Медикът обясни, че при този вариант на COVID-19, по-голямата част от децата получават инфекция на дихателната система и пневмония. Според нейните думи около 0,16% от тях са в критично състояние. Педиатърката уточни, че протичането на болестта при повечето деца е безсимптомно или с леки симптоми, които позволяват да се лекуват и в домашни условия. Тя заяви, че е би трябвало да се одобрят ваксините и при децата, но те трябва да минат през много строг контрол за безопасност и ефикасност, което ще отнеме определен период от време.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments