Паякът е на ръба на закона, ще въвеждат нови пътни знаци и указателни табели

0
2343
Паяк
Снимка: Архив, Никой Някой, ШОФЬОРИ БУРГАС, Facebook

Вдигането на автомобилите от паяци при неправилно паркиране досега се е осъществявало на ръба на закона. Затова ще бъдат въведени нови пътни знаци и указателни табели за шофьорите. За целта ще бъде направена промяна в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предаде „NOVA“.

Вдигането на коли на ръба на закона се извършва от години. В същото време наказателните паркинги в големите градове са пълни от репатрираните автомобили на шофьори, паркирали неправилно.

От Института за пътна безопасност са категорични, че вдигането се е осъществявало на базата на пътен знак, който досега не е фигурирал в Наредба 18. На практика той не е трябвало да бъде използван.

Така се оказва, че общините имат право да глобяват, но не и да вдигат автомобилите, паркирани неправилно.

Съдът не веднъж и два пъти е приемал тези аргументи и е отменял наложените наказания, когато е бил сезиран, твърдят пък юристи. Адвокат Мария Янева е категорична, че съдебната практика е показала, че голяма част от репатрирането е незаконосъобразно. Много хора са търсили правата си по съдебен ред и е било отсъдено в тяхна полза.

Въвеждането на новите знаци и табели вече е обнародвано в Държавен вестник. Те ще се изработват тепърва и ще започне подмяната. От регионалното министерство обясниха, че допълнителните табели ще се поставят като допълнителни указания към пътните знаци, които забраняват спирането и паркирането.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments