Пациентски организации остро осъдиха злоупотребите при извършването на трансплантации

0
35
Операция
Операция. Снимка: Pixabay

Пациентските организации „Заедно с теб“ остро осъдиха злоупотребите при извършването на трансплантации в болница „Лозенец“. Те се обявиха и против практиката за пререждане на чакащите, оповестена също от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

В пациентските организации през годините били постъпвали сигнали за нередности, но до момента нито службите, нито Министерството на здравеопазването са предприели някакви действия по въпроса, предаде „БНР“.

През последните дни е имало и още сигнали и те са за заведени дела от граждани с онкологични заболявания. Те били подведени според твърденията от Мишел Леви, който е маркетинг мениджър в болница „Лозенец“. Става въпрос за трансплантации на стволови клетки в Израел. Касае се за събиране на много големи суми както от български, така и от украински пациенти, а след това операциите не са се реализирали.

От „Заедно с теб“ изразяват притеснение дали в голяма болница като „Лозенец“, която е субсидирана от държавата, се е извършвала търговия с органи. В същото време България все още е на едно от последните места в Европейския съюз по брой извършени трансплантации. Именно заради това много често пациенти, които се нуждаят от тях, губят живота си.

От пациентските организации искат да знаят и защо е била закрита Изпълнителната агенция по трансплантации и на нейно място се е появила дирекция. Агенцията е работела с организациите, което според тях е осигурявало прозрачност.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments