Патриарх Неофит: Обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението

0
15
Патриарх Неофит
Патриарх Неофит. Снимка: Българска патриаршия

Обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението, заяви патриарх Неофит в обръщението си към българите за Съединението на България. Той посочи, че сърцата ни се изпълват с радост и вълнение при спомена за това родолюбиво дело. Неофит коментира, цитиран от „Труд“:

Преди 136 години, с Божия помощ нашите предшественици, които обединени от вярата, доброто и надеждата за светло бъдеще на идните поколения, обединиха народа и успяха да се преборят и съберат границите на Отечеството ни, като съединиха разделения по територия, но не и по дух – единен български народ. „Съединението прави силата“ – емблематични слова, за които положиха душите си и отдадоха живота си безчет знайни и незнайни родолюбиви българи. В наши дни, като че ли заветните думи на предците ни са само една златна сентенция украсяваща входа на емблематичната за държавата и народа ни сграда – Народното събрание. Днес обществото ни е водено не от принципа на съединението, а от духа на разделението. Все повече се отдалечаваме от заветните поучения на Св. ап. Павел, който ни наставлява да няма помежду ни разцепления, а да бъдем съединени в един дух и в една мисъл, за да бъдем всички едно, така, както Господ Иисус Христос молеше Небесния Си Отец.“

Негово светейшество казва, че в празничния ден сме призвани не само да отдадем почит и благодарност към всички, които извършиха делото на Съединението, но и да се вгледаме в себе си. Неофит посочи, че духът на единството не трябва никога да оставя обичния ни български народ, държавата и обществото. Той допълни:

Светата ни Българска православна църква се стреми и ратува за единение и просперитет на народа и на скъпата ни Родина България! Нека изкореним силите на разединението в общественото ни съзнание и като имаме пред очи примера на нашите предшественици, които обединени от вярата, надеждата и любовта, извоюваха в далечната 1885 година Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Нека и ние в единомислие, разбирателство и мир помежду си да градим славната ни държава на духа.

Неофит е категоричен, че е драгоценно народното и църковно единство. Той обясни, че единствено със силна вяра, упование и молитвено прибежище в Бога, ще постигнем единението на народа и допълни:

Чрез усилията на всекиго от нас, ще запазим благословената ни Родина чиста и свята такава, за каквато се бориха и ни я завещаха нашите предци! Бог да пази България! Честит и благословен празник! За много години!“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments