Пътните строители планират протест в сряда, а президентът призова да се намери решение

0
23
Протест, пътни строители
Протест, пътни строители. Снимка: Мартин Живков, Фейсбук

Българската браншова камара „Пътища“, която е национално представителна организация на пътностроителните фирми у нас, организира национален протест на територията на цялата страна. Предвижда се недоволството да започне от 09:00 часа на 20 април, час преди редовното заседание на правителството.

В своя позиция от камарата ултимативно настояват правителството незабавно да вземе мерки и по време на заседанието си да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане. В нея е отбелязано още, че през ноември 2021 г. е бил постигнат консенсус между фирмите и възложителя Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/ за подписване на споразумения по „напълно законните договори“ за текущ ремонт и поддържане на българските пътища.

С въпросните споразумения държавата е признала дейностите по договорите за законно изпълнени и приети, изтъкват още от камарата. Те твърдят, че браншът е пред фалит, а след вчерашното бламиране в парламента на проекта за решение за разплащане на поне половината от дължимото към пътните фирми, това е поставило 100 000 заети в бранша – в безизходица.

Припомняме, че вчера след среща в Министерския съвет председателят на управителния съвет на браншовата камара Стефан Чайков съобщи, че е било постигнато съгласие с премиера, до 30 юни строителите да получат всички дължими пари по вече извършени ремонти. Днес обаче стана ясно, че „Продължаваме промяната“ и „Имат такъв народ“ са внесли две различни предложения за разрешаване на казуса.

Същевременно днес на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев се е срещнал със заместник министър-председателя и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по негова инициатива. Те са обсъдили проблемите в пътния сектор и транспортната свързаност у нас.

На срещата регионалният министър е запознал държавния глава с усилията на правителството да намери решение на останалите неуредени проблеми от предишното редовно правителство с разплащането на парите, предвидени за поддръжката на пътищата.

Радев е изтъкнал, че на проблемите в пътния сектор трябва спешно да бъде намерено решение, при ясни и прозрачни процедури и спазване на стандартите за качество. По думите на държавния глава именно договорите в строителството са разклатили силно общественото доверие в начина, по който предишното редовно правителство е възлагало обществените поръчки и е осъществявало контрол върху качеството, цената и обема на извършените дейности.

Президентът е подчертал, че регионалната свързаност е гаранция за растеж и развитие и допълни, че България е част от важни международни транспортни коридори, които са стратегически приоритет и трябва да бъдат развивани.

Обща е позицията им, че предприетите действия за изсветляване на договорите и преустановяването на практиките да се сключват споразумения за поддръжка на пътищата, които в последствие да се трансформират за ремонт, е позитивна стъпка, но са необходими неотложни действия за гарантиране на безопасни условия по пътищата за българските граждани и за ефективна работа на фирмите от транспортния бранш.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments