Първото обществено обсъждане за водата на Омуртаг е на 29 януари

1
815
Язовир Ястребино
Язовир Ястребино. Снимка: Магдалена Славова

Първото обществено обсъждане – „Вода за Омуртаг“, ще се проведе на 29 януари от 10:00 часа в „Старото читалище“, площад „Независимост“. Темата на дискусията е „Потенциалът на всеки реалистичен водоизточник за Омуртаг“. Участници ще са представители на институции, експерти и граждани. Организатор е гражданско обединение „Вода за Омуртаг“.

„Срещата е естествена градация на гражданската инициатива „Вода за Омуртаг“ в посока, обществената кампания да се насочи към още по-структурирани действия, която съвместно с институциите и експертите, да изведе до реалност, постигането на постоянно, устойчиво, качествено водоснабдяване за град Омуртаг. Ние, виждаме нужда, да се повиши общото ниво на фактологична информираност на обществото, относно кои са реалистичните, устойчиви водоизточници за Омуртаг, поне до една базова основа, с която всички да се съгласим и да застанем на нея, и оттам нататък да можем да дискутираме повече“, обясни Магдалена Славова, от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“.

„Без такова основно информационно първо стъпало, на което всички да стъпим, не може да се очаква, че ще се водят по-комплексни и градивни обсъждания, и няма как да има адекватна масова гражданска позиция, по преодоляване на безводието и осигуряване на постоянно течаща чиста питейно-битова вода за Омуртаг“, допълни Славова. На срещата се очаква да присъстват представители на институции, местната и областна власт, експерти и граждани.

Сред поканените са:

– инж. Явор Миланов – управител на „ВиК“ ООД Търговище.
– инж. Ешреф Ешрефов – кмет на Община Омуртаг.
– инж. Красимир Неделчев – главен инженер на „ВиК“ ООД Търговище.
– проф. д-р инж. Димитър Аличков Хидротехнически факултет, Катедра Водоснабдяване, канализация и пречистване на води УАСГ.
– инж. Иван Иванов – председател на Сдружение „Българска асоциация по водите–БАВ”.
– г-н Станимир Парашкевов – Областен управител на Търговище.
– инж. Злати Златев – експерт по дълбоки сондажи.
– инж. Танер Исмаилов – ръководител район Омуртаг на „ВиК“-Търговище.
– инж. Александър Василев – хидромелиорации
– инж. М. Михайлов – главен инженер на Община Омуртаг
– инж. Теодор Гяуров – експерт ВиК.
– г-жа Мирела Даскалова – управител на „ИНФРАПРОЕКТСТРОЙ“ ЕООД, която в момента извършва проучването на довеждащия водопровод, от пречиствателна станция Ястребино до Омуртаг.

В програмата се цели, конспективно и фактологично да се сподели актуална информация, относно потенциала или липсата на такъв, на реалистично изпълнимите водоизточници за Омуртаг. Ефективност, ергономичност, целесъобразност, устойчивост. Технико-икономическа обосновка. Правов казус. Възможности и пречки на всеки един потенциален водоизточник за Омуртаг, да заработи като такъв. Водоизточниците, които ще се обсъдят: система Ястребино, Кипилово, яз. Красноселци, сондажи Г. Соколово, други сондажи – стари/нови, система Злостен.

„Навлизаме в момента – институции, експерти и граждани, да стартират и поддържат, активен и жив работен диалог, по случването на вода за Омуртаг. За да се превърне „космичната“ мечта на местните е да имат вода – каквато я наричаме, визирайки родното място на космонавта Александър Александров, в земна реалност, е необходимо да нагазим в дълбоките води, с висок личен ангажимент и отговорност“, завърши Славова.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Омуртаг Вода
Омуртаг Вода
1 месец по-рано

Ако община Омуртаг всяка година отделя пари за смяна на тръбите в града и по трасето от Кипилово до града вероятно няма да има бедствени положения. Държавата е отпускала пари за тази цел. Защо не са използвани по предназначение? Кой е виновен? Вероятно извършителя не е неизвестен. Щом толкова много години този проблем не може да се разреши, значи умишлено не се разрешава. Защото се чака да се отпусне порция за някого (уж за водоснабдяване), който пак няма да бъде осъден, нито ще живее в бедстващ Омуртаг.