Първият суперкомпютър на Балканите ще заработи у нас догодина

0
106
Премиер Бойко Борисов
Снимка: Министерски съвет

В края на другата година в България ще заработи суперкомпютър, подобен на тези в НАСА. Това стана ясно на днешната среща между премиера Бойко Борисов, еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ в Еврокомисията Роберто Виола, предаде „БНР“. Това ще струва на страната ни 12 милиона евро, 6 от който ще бъдат осигурени Европейската комисия.

Министър-председателят изтъкна предимствата, от които ще се възползват автомобилните производители – и на части, и на цели автомобили, да тестват всеки един детайл.

„Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините“, посочи Борисов.

Компютърът ще е на разположение на бизнеса и научните общности в Югоизточна Европа. Той ще се намира в София Тех Парк.

Мария Габриел добави, че с това България прави една много положителна стъпка напред:

„Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС“.

Ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към ЕК подчерта, че компютърът, който ще бъде изграден в страната ни, е толкова мощен, колкото този в НАСА.

„Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, посочи Виола и добави, че има три основни сфери на приложение – медицина, екология и свързаност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments