Първият случай на заразен с COVID-19 в Идлиб поражда опасения за лагерите в Сирия 

0
81
Бежански лагер в Сирия
Снимка: Wikimedia Commons

В предимно управляваната от бунтовници северозападна провинция на Сирия бе регистиран първият случаи на заразен с коронавирус, което доведе до опасения от опустошително разпространение на заболяването сред претъпканите бежански лагери в страната, предава “BBC”. Лекар се е заразил с вируса в градска болница в Идлиб, намираща се в близост до турската граница, става ясно от хуманитарни организации. Въпросният медик се е подложил на карантина, като контактите на него лица биват издирвани. 


Болницата, където е работил лекарят, е била затворена впоследствие, става ясно от представител на Световната Здравна Организация в Турция. В продължение на месеци хуманитарни групи в региона отправяха тревожни предупреждения за рисковете от разпространение на коронавирус в северозападна Сирия. 

Миналата година сирийското правителство инициира военна офанзива за превземането на Идлиб – последната провинция, под контрол на опозиционните сили на джихадистките бунтовници.  Близо един милион души са били евакуирани от домовете си в региона от миналия декември насам, като много от тях в момента живеят в претъпкани бежански лагери с ограничен достъп до здравни услуги и чиста питейна вода.  

Опасенията са, че вирусът има потенциала да се разпространи светкавично сред тази така уязвимата част от населението, съсипвайки частично функциониращата здравна система в страната. Общият брой на евакуираните в страната за периода от началото на гражданската война през 2011 насам се изчислява на шест милиона душиКрехко временно преустановяване на огъня бе обявено в Идлиб. От международната благотворителна организация “Спасете децата” призовават временното примирие да бъде удължено, за да се гарантира някакъв шанс за ограничаване на заразата. 

“Сега повече от всякога гърмежите трябва да замлъкнат, преустановяването на огъня трябва да бъде удължено и всички усилия да бъдат насочени към овладяването на здравната криза”, коментира директорката по извънредните въпроси на “Спасете децата” – Соня Къш и добави, че потвърденият първи случай на коронавирус в Идлиб е “тежък удар по милионите цивилни граждани – по-голяма част, от които са жени и деца, споделящи тесни помещения”. 

В Сирия има 372 официално потвърдени случая на заболели и 14 починали, сочат данни на американския университет Джон Хопкинс, който проследява разпространението на пандемията от зараждането й през декември миналата година.  

Предвид липсата на тестове броят на заразените и смъртните случаи се смята за по-висок. Към 30 юни едва 1661 теста са били направени в северозападна Сирия, сочат данни на “Спасете децата”. Благотворителната организация сподели, че има данни, че съществува само една лаборатория за провеждането на тестове в целия регион. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments