Първи коментар на МВнР за посланик Митрофанова

0
182
Елеонора Митрофанова
Елеонора Митрофанова. Снимка: Посольство России в Болгарии, Фейсбук

Първи коментар по темата „Митрофанова” от Министерството на външните работи /МВнР/. От ведомството обявиха, че ще се съобразят с решението на партиите в Народното събрание /НС/ и ще изпратят покани до целия дипломатически корпус, без посланиците на Русия и Беларус. Външният министър Николай Милков каза:

„От нас беше поискано становище за протокола. Ние информирахме за препоръките, които още от началото на март бяха дадени от евроделегациите да се придържат към определени протоколни практики. Дойде разпореждане от НС да отправим покани без посланиците.”

Без прецедент в новата ни история партиите в 48-ия парламент решиха – руският посланик Елеонора Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас няма да бъдат канени на първото заседание в парламента. Мнозинството от политическите партии е подкрепило възражение на „Демократична България” /ДБ/. Надежда Йорданова от партията уточни:

„Получихме подкрепа от „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” и БСП възразиха срещу това решение. От „Български възход” по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция.”

Позициите на партиите:

„Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението – че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„Поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова би политизирала излишно ситуацията, затова подкрепихме тази наша позиция. Този път мнозинството застана зад нея. Има и позиция на държавите членки на ЕС и съобразявайки се с нея, администрацията ще отправи покани към посланиците от корпуса”, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.

„Решението и позицията на ДПС са ясни, както винаги, а именно – посланикът на Руската федерация да не бъде канен”, обясни Станислав Анастасов от Движението.

„Още на срещата ние заявихме, че има дипломатически протокол, който трябва да се спазва. Или се изпращат покани до всички посланици, или на никого. Това е много вражески акт, който се отправя от страна на Народното събрание. Оттук насетне остава само да очакваме обявяване на война. Да не се кани руският посланик е решение на американския”, обясни Костадин Костадинов от „Възраждане”.

„Позицията на БСП е, че трябва да се спазва държавният протокол и всички посланици, включително Елеонора Митрофанова, трябва да присъстват. Мненията, които чухме, не отговарят на никакви аргументи, че не трябва да бъде канен руският посланик. Когато се канят посланици – се канят всички”, обясни Георги Свиленски от партията.

„Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Да оставим институциите да ги спазват. Обществото има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници. Мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да е било политически пиар”, е мнението на Георги Самандов от „Български възход”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments