Първан Симеонов: Българинът е русофил в сърцето, но еврофил в разума

0
22
Първан Симеонов
Първан Симеонов. Снимка: Facebook

Българското общество е русофилско в своето сърце, но еврофилско в своя разум, заяви Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“. По думите му русовилските настроения са заради културни сходства и историческото развитие, но това не е пречило на българите да изразят предпочитанието си към Запада. Той коментира пред „БНР“:

„Българите имаме мъдростта на препатил народ. Живеем мирно с тази цепнатина между фили и фоби.“

Симеонов е категоричен, че е важно да се направи извод от ситуацията. По думите му България трябва да поддържа своя капацитет за национална мощ в качеството си на член на НАТО и на ЕС. Според него е важна единната позиция и грижата за хората с българско самосъзнание в Украйна. Той посочи:

„Оттук нататък може би нашите западни партньори ще увеличат натиска по темата „Македония“. България не трябва да си затваря очите. Тук Западът рискува окончателно да настрои големи слоеве от българското общество срещу себе си. Много българи виждат в Запада лицемерие.“

Първан Симеонов е категоричен, че е наивно западната част да се отказва от идеята за авторитет и сила. Той уточни, ЕС е направен за ценности и красота, но това не винаги е ефективно в исторически план. По думите му следва нова Студена война и нова Желязна завеса и допълни:

Има общества, готови да умрат за нацията си, а западняците, някак изнежено решихме, че това е приключило. Нашата част от света е влязла в опасна изнеженост. Това, което днес Путин прави, е доказателство, че трябва да излезем веднага от розовия сън.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments