Парцели за тропически гори в Амазонка се продават чрез реклами във Facebook Marketplace

0
84
Парк в Амазонка.
Амазонка. Снимка: Пиксабей

Части от тропическите гори на Амазонка в Бразилия се продават незаконно във Facebook, разкри “BBC”Защитените зони включват национални гори и земя, запазени за коренното население. Някои от парцелите, изброени чрез услугата за класифицирани реклами на Facebook Marketplace, стигат големината на 1000 футболни игрища.

Facebook заяви, че е „готов да работи с местните власти“, но посочи, че няма да предприема самостоятелни независими действия, за да спре търговията. Калифорнийската технологична компания добави:

“Нашите търговски политики изискват от купувачите и продавачите да се съобразяват със законите и разпоредбите.”

Лидерът на една от засегнатите местни общности призова технологичната фирма да направи повече. А участниците в кампанията твърдят, че правителството на страната не желае да спре продажбите. Иванеиде Бандейра, ръководител на екологичната неправителствена организация Kanindé, заяви:

“Земните нашественици се чувстват много овластени до такава степен, че не се срамуват да влизат във Facebook, за да сключват незаконни сделки със земя.”

Без сертификати

Всеки може да намери незаконно обявените парцели, като въведе португалските еквиваленти за думи за търсене като “гора”, “родна джунгла” и “дървен материал” в инструмента за търсене на Facebook Marketplace и като посочи като местоположение в една от амазонските държави. Някои от списъците съдържат сателитни изображения и GPS координати.

Много от продавачите открито признават, че нямат право на собственост върху земята, като единственият документ, който доказва собствеността върху земята, е съгласно бразилското законодателство. Незаконната дейност се подхранва от бразилската животновъдна индустрия.

“Без риск”

Изсичането на горите в бразилската Амазонка е в 10-годишен пиков момент, а Marketplace на Facebook се превърна в сайт за продавачи като фабрицио Гимараеш, който беше заснет от скрита камера. Докато преминаваше през напълно изгоряла тропическа гора той сподели:

“Тук няма риск от проверка от държавни агенти.”

С незаконно освободената земя, готова за земеделие, той утрои първоначалния си капитал до 35 000 долара (25 000 британски лири).

Фабрицио не е фермер. Той има стабилна работа в средната класа в един град и гледа на тропическите гори като на възможност за инвестиции. По-късно „BBC“ се свърза с мъжа и поиска отговора му за разследването, но той отказа коментар.

Под прикритие

Много от рекламите идват от Рондония, най-обезлесения регион в тропическите гори на Бразилия. „BBC“ организира срещи между четирима продавачи от държавата и оперативен агент под прикритие, представящ се за адвокат, който твърди, че представлява богати инвеститори. Един човек, наречен Алвим Соуза Алвес, се опитваше да продаде парцел в местния резерват Uru Eu Wau Wau за около 16 400 британски лири в местна валута. Той е дом на общност от над 200 души от Uru Eu Wau Wau. И поне още пет групи, които не са имали контакт с външния свят, също живеят там, според бразилското правителство. Но на срещата Алвес заяви:

“Там няма индианци. От мястото, където е моята земя, те са на 50 километра. Няма да ви казвам, че скоро те не са се разхождали наоколо.”

„BBC“ показа рекламата във Facebook на лидера на общността Битате. Той каза, че партидата е била в район, използван от неговата общност за лов, риболов и събиране на плодове. Той каза:

“Това е липса на уважение. Не познавам тези хора. Мисля, че целта им е да обезлесят коренната земя, да обезлесят това, което стои от много време там. Може да се каже, че искат да обезлесят живота ни.”

Той допълни, че според него властите трябва да се намесят и също така призова Facebook – „най-достъпната платформа за социални медии“ – да предприеме собствени действия.

Променен статус

Друг фактор, движещ нелегалния пазар на земя, е очакването за амнистия. Алвес разкри, че работи с други, за да лобира политици, на които помага законно да притежават открадната земя. Ето и разказа му за сегашното правителство:

“Ще ви кажа истината: ако това не бъде решено с президента Болсонаро там, няма да бъде решено по друг начин.”

Обща стратегия е да се обезлесява земята и след това да се призоват политиците да премахнат нейния защитен статут, тъй като тя вече не служи на първоначалната си цел. Тогава грабителите на земя могат официално да закупят парцелите от правителството, като по този начин легализират своите вземания.

Алвес заведе репортера на „BBC“ под прикритие, за да се срещне с човек, когото той определи като лидер на асоциацията Курупира. Федералната полиция на Бразилия определи групата като незаконна операция по грабене на земи, фокусирана върху нахлуване на местна територия. Двамата мъже казаха на репортера, че високопоставени политици им помагат да организират срещи с правителствени агенции в столицата Бразилия. Те казаха още, че техният основен съюзник е конгресменът полковник Хризостому, член на Социално-либералната партия, в която самият Болсонаро е бил член, докато не основава собствена партия през 2019 г.

Когато се свърза с „BBC“, полковник Хризостому призна, че е помогнал да се организират срещи, но каза, че не знае, че групата е замесена в сухопътни нашествия.

„Не ми казаха“, подчерта той и допълни:

“Ако са нахлули в земята, те вече нямат моята подкрепа.”

На въпрос дали съжалява за организирането на срещите, той отговори: “Не”.

„BBC“ се свърза с Алвес за отговора му, но той отказа коментар. Медията се обърна и към министъра на околната среда на Бразилия Рикардо Салес. Той каза:

“Правителството на президента Жаир Болсонаро винаги е давало ясно да се разбере, че неговото правителство е с нулева толерантност към всякакви престъпления, включително екологични.”

Правителството съкрати бюджета за проверки на Ибама, федералната агенция, която отговаря за регулирането на обезлесяването, с 40%. Но Салес каза, че пандемията от коронавирус е попречила на правоприлагането в Амазонка и че правителствата на държавите също носят отговорност за обезлесяването. Той добави:

“Тази година правителството създаде операция Verde Brasil 2, която се стреми да контролира незаконното обезлесяване, незаконните пожари и да обедини усилията между федералното правителство и щатите.”

Рафаел Бевилакия обаче, федерален прокурор със седалище в Рондония, заяви, че ситуацията се е влошила при сегашното правителство.  Той сподели:

“Ситуацията е наистина отчайваща. Изпълнителната власт играе срещу нас. Това е обезсърчително.”

От своя страна Facebook твърди, че опитът да установи кои продажби са незаконни би бил твърде сложна задача за него, за да се осъществи сам, и трябва да бъде оставен на местната съдебна власт и други власти. И изглежда, че проблемът не е достатъчно сериозен, за да се спрат всички продажби на земя в Амазонка в Marketplace. Иванеиде Бандейра, която от 30 години се опитва да се бори с обезлесяването в щата Рондония, заяви, че губи надежда. Тя коментира:

“Мисля, че това е много тежка битка. Наистина е болезнено да наблюдаваш как гората се унищожава и се свива все повече и повече.”

“Никога, в нито един друг момент от историята, не е било толкова трудно да се поддържа гората жива.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments