Партията на Орбан напуска ЕНП

0
97
Премиер Виктор Орбан
Премиер Виктор Орбан. Снимка: Orbán Viktor, Facebook

От дясната партия ФИДЕС на премиера на Унгария Виктор Орбан съобщиха, че се оттеглят от Европейската народна партия – най-голямата парламентарна група в Европейския парламент. Това обяви в писмо министър-председателят до лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер, предаде „Ройтерс“.

Решението на политическата сила идва, след като ЕНП промени вътрешните си правила, за да може цели партии, а не само отделни евродепутати да бъдат изключвани от групата. Неразбирателството между ЕНП и ФИДЕС се засили през изминалите години, включително и заради обиди срещу бившия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Забележките на Брюксел към политиките на унгарския премиер, както и ограничаването на правото за получаване на убежище и закона за дейността на неправителствените организации, допринесоха за разкола в европейския консервативен блок. В писмото си Орбан пише още:

„Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо.“

„Представителите на Европейския парламент ще продължат да говорят от името на избирателите, които представляват, и ще защитават интересите на унгарския народ.“

A Fidesz európai parlamenti képviselői kilépnek az Európai Néppárt európai parlamenti…

Публикувахте от Fidesz в Сряда, 3 март 2021 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments