Парламентът ще отхвърли ветото за Изборния кодекс

0
59
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

Без участието на представителите на „БСП за България“ парламентът ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Изборния кодекс днес. За повторното приемане на законопроекта в правната комисия във вторник единодушно гласуваха 14 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“.

Промените в Изборния кодекс бяха приети на среднощно заседание на парламента на 14 февруари. Три дни по-късно след протести, критики от БСП и извънпарламентарни партии, както и намесата на премиера Бойко Борисов ГЕРБ обяви, че ще запази сегашното положение за отчитане на преференциите. Гласуваната промяна, чийто вносител бяха депутатите от ДПС, обезсмисляше преференцията, тъй като повишаваше броя на гласовете за отчитането на нейната валидност до броя на гласовете, необходими за един депутатски, евродепутатски или общински мандат.

Президентът възрази срещу обезсмислянето на преференциалното гласуване чрез завишаване на прага за валидността му, отлагането на въвеждането на машинно гласуване навсякъде, новите правила, според които вече не всички решения на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС), както и срещу възможността след съдебна отмяна на решения със задължителни указания избирателните комисии да приемат нови решения с обикновено мнозинство, а не с гласовете на две трети от членовете.

Във вторник председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ отново обяви, че ще се върне сегашният праг за разместване на листите – от 5% от броя на гласувалите за съответната листа на евровота и от 7% от тези на парламентарните и местни избори, като при тях обаче водачът не може да бъде сменен. Това ще стане с промяна на обнародвания закон.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments