Парламентът ще гласува искането за оставка на Цвета Караянчева

0
139
Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Днес народните представители ще гласуват искането за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. То беше внесено вчера от БСП и ДПС. Под искането подписите си поставиха 96 депутати от двете парламентарни групи.

Мотивите на БСП и ДПС се припокриват. Поводите да поискат прекратяването на правомощията на Караянчева обаче са различни. От БСП обявиха, че ще стартират процедура, когато майките от „Системата ни убива“ бяха изведени от служители на Националната служба за охрана от сградата на Народното събрание преди около месец. Тогава социалистите обявиха случилото се като недопустимо и хвърлиха вината върху Караянчева. Намерението на майките беше да се барикадират в сградата на бившия Партиен дом. От ДПС пък са недоволни от факта, че не беше стартирана процедура по тяхно искане за несъвместимост между член на Централната избирателна комисия и заеманата от него длъжност.

Вчера Корнелия Нинова посочи от пленарната трибуна пет мотива за искането за оставка на Караянчева. Червените я обвиняват за това, че не може да доведе на парламентарен контрол премиера Бойко Борисов. Близо една година той не бил изслушван от народните представители. Освен това според социалистите Караянчева не познава Конституцията, има влошаване на качеството на приеманите нормативни документи и не на последно място законодателството се било превърнало в заложник на Министерския съвет. От БСП посочиха като причина и проблемът със затруднения достъп на журналистите до народните представители.

За да бъде отстранена от поста си Караянчева са необходими гласовете на повече от половината от присъстващите в пленарната зала депутати. Сметките показват, че ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“ имат общо 128 гласа, но не се знае колко от депутатите от трите парламентарни групи ще присъстват на днешното заседание. Не е ясно и как ще гласуват независимите народни представители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments