Парламентът прие измененията в Закона за здравето, свързани с края на извънредната епидемична обстановка

0
34
Депутати
Пленарно заседание. Снимка: Народно събрание

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за здравето, свързани с края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1-и април. Те бяха внесени от председателя на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев /“Продължаваме Промяната“/ и група депутати.

Здравният министър, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска, гласят гласуваните текстове. Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време.

Измененията предвиждат още, освен национални програми, Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев отбеляза, че същността на законопроекта е, че изцяло защитава правата на гражданите. Промените позволяват стъпка по стъпка определени области да бъдат поставени под определени мерки, допълни той.

Председателят на здравната комисия Антон Тонев обясни, че временните противоепидемични мерки не могат да включват забрана за влизане на територия, ограничаване придвижването на територията на страната. Спиране на работата на обекти с обществено значение или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите.

„Целта беше да се предложи максимално балансиран закон, който да е значително по-добър по отношение на ограничението на свободата в сравнение с обявената извънредна обстановка, която нашето правителство не продължи“, заключи доц. Тонев.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments