Парламентът отхвърли искането за комисия за винетките

0
84
БГ Тол. Снимка: АПИ
БГ Тол. Снимка: АПИ

Народното събрание реши до 31 март да се създаде Обществен консултативен съвет, който ще работи по въвеждане на електронната система за таксуване на превозните средства на база време и изминато разстояние, съобщава „Фокус“. Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от депутатите, които решиха още министърът на регионалното развитие Петя Аврамова да дава информация пред тях за напредъка на системата.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП да се създаде временна парламентарна комисия, която да направи пълен преглед на възлагането, изпълнението на обществената поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

До дебата в Народното събрание се стигна заради проблемите с въвеждането на електронната винетка в началото на годината. Заради несправянето с преминаването от хартиени към електронни винетки оставки подадоха началникът на АПИ инж.Светослав Глосов, членът на УС на АПИ Веселин Давидов, директорът на Националното тол управление в АПИ Антон Антонов и съветникът в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството – Радослав Николов.

Имало ли е заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) една седмица преди 31 декември да спре монтажа на тол-апаратите, което доведе до този хаос„, попита заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски.

От опозицията успяха от чисто технически проблеми да изградят политически тайфуни. Това е една голяма, тежка и сложна система, по същината си може би най-голямата система в страната от гледна точка на проектни потребители, на контролни функции„, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Павел Христов.

Интересното е, че сложната система, която е нова, е била уж тествана от август 2018 до 17.12.2018 г. и АПИ е имала повече от четири месеца да се подготви за старта на системата„, възрази социалистът Димитър Данчев.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments