Парламентът одобри присъединяването на Македония към НАТО

0
75
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС
Народно събрание. Снимка: пресцентър НС

Народното събрание ратифицира Протокола за присъединяването на Република Северна Македония към НАТО, предаде „Фокус“. Членството на Македония в организацията стана възможно благодарение на разрешаването на спора за името на страната и окончателното ратифициране на Преспанския договор от страна на Гърция.

Протоколът за присъединяване на Македония към НАТО бе подписан на 6 февруари в Брюксел.

По време на гласуването в парламентарната зала беше председателят на македонския парламент Талат Джафери.

Република България е последователен привърженик на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани. Това беше демонстрирано по време на българското председателство на ЕС”, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя припомни, че преди броени дни македонският премиер Зоран Заев е подчертал в Мюнхен важността на последователната българска подкрепа за членството на неговата страна в евроатлантическите структури.

Наш национален интерес е Македония да бъде част от западните структури… Съвместните учения на нашите армии ще допринесат не само за повишаването на бойната готовност, но и за преодоляване на наслагваните предубеждения. Ще продължим с дипломатическите усилия Македония да стане член на ЕС и да получи покана за започване на преговори през юни. Бъдещето пред нас е общо, както е общо нашето минало”, подчерта Захариева.

Решението беше прието единодушно, като в залата отсъстваха депутатите от БСП.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments