Парламентът на Иран внесе законопроект за спиране на ядрените проверки

1
117
Атомна бомба.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Във вторник парламентът на Иран внесе законопроект, който ще прекрати проверките на Обединеното кралство в ядрените съоръжения на страната и ще изисква правителството да увеличи обогатяването на уран, ако европейските страни, подписали ядреното споразумение от 2015 г., не предоставят освобождаване от петролните и банкови санкции, информира “Асошиейтед прес”.

Гласуването за разискване на законопроекта, който ще трябва да премине през няколко други етапа, преди да стане закон, беше демонстрация на предизвикателство след убийството на виден ирански ядрен учен миналия месец.

Официалната агенция IRNA заяви, че 251 депутати от 290-местната камара са гласували „за“, след което мнозина започнаха да скандират “Смърт за Америка!” и “Смърт за Израел!” Законопроектът ще даде на европейските държави три месеца да облекчат санкциите срещу ключовия ирански петролен и газов сектор и да възстановят достъпа на страната до международната банкова система. САЩ наложи осакатяващи санкции на Иран, след като президентът Доналд Тръмп се оттегли едностранно от ядреното споразумение, което предизвика поредица от ескалации между двете страни.

Законопроектът ще накара властите да възобновят обогатяването на уран до 20%, което е под прага, необходим за ядрено оръжие, но по-висок от този, който се изисква за граждански приложения. Освен това ще въведе нови центрофуги в ядрените съоръжения в Натанц и подземната площадка на Фордо.

Законопроектът ще изисква да бъде приет нов парламентарен вот, както и одобрение от Съвета на пазителите, което е конституционен наблюдател. Той беше внесен за първи път в парламента през август, но набра нов тласък след убийството на Мохсен Фахризаде, който ръководи програма, за която Израел и Западът твърдят, че е военна операция, разглеждаща възможността за изграждане на ядрено оръжие. Международната агенция за атомна енергия казва, че “структурираната програма” е приключила през 2003 г. Американските разузнавателни агенции се съгласяват с тази оценка в доклад от 2007 г.

Израел настоява, че Иран все още поддържа амбицията да разработва ядрено оръжие, като посочва програмата за балистични ракети на Техеран и изследванията на други технологии. Иран отдавна твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

Иран обвини Израел за убийството на Фахризаде, като посочи, че държавата от своя страна отдавна води тайна война срещу Техеран и неговите пълномощници в региона. Израелските власти отказаха да коментират убийството и никой не пое отговорност за него.

Някои ирански служители предполагат, че Международната агенция за атомна енергия, която през последните години редовно инспектира ядрените съоръжения на Иран като част от споразумението от 2015 г., може да е била източник на разузнаване за убийците на Фахризаде.

Иран започна публично да надвишава нивата на обогатяване на уран, определени от ядреното споразумение, след като САЩ възстанови санкциите. В момента той обогатява нарастващите запаси от уран с чистота до 4,5%Това все още е далеч под нивата на запас на оръжие от 90%, въпреки че експертите предупреждават, че Иран вече има достатъчно ниско обогатен уран, за да преработи в гориво поне две атомни бомби, ако реши да ги преследва.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Димитър Димитров
Димитър Димитров
2 години по-рано

Имаш ли ядрено оръжие , мирът ти е гарантиран от ядреният щит . Никой няма да посмее да те нападне.