Парад на планетите от Слънчевата система в небето

0
80
Планета Х
Снимка: Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство

Планетите от Слънчевата система се наблюдават ясно през тези дни в нощното небе, заяви Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

„В последните няколко вечери на 2022 година и в първите на 2023 планетите и Луната ще привличат погледа над южния и югозападния хоризонт още при свечеряване. С изключение на Уран и Нептун, които са видими с бинокъл или с телескоп, а останалите планети са забележими с невъоръжено око като ярки звездоподобни обекти“, коментира специалистът пред „БТА“. Той посъветва:

„Венера и Меркурий ще бъдат видимо близки, много ниско над хоризонта, в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, Нептун – във Водолей, Юпитер – в Риби, а Уран – в Овен, каза Маркишки. В момента има добра възможност в рамките на една вечер да бъдат видени всички тези планети, ако се подготвим подходящо – с оптичен прибор, увеличаващ поне няколко десетки пъти.“

Физикът е автор на „Гид на любителя астроном“, който се издава през последните години от катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

За разлика от звездите, планетите не блестят в нощното небе, но Сатурн и Юпитер се виждат по-ярки, а Марс е с цвят на сьомга.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments