Папата: Богатите не бива да получат приоритет за ваксина, бедните се нуждаят от помощ

0
86
Папа Франциск.
Снимка: Пиксабей

В сряда папа Франциск направи предупреждение против всяка възможност богатите хора да получат приоритет за коронавирусна ваксина, пише “AP News”.

“Пандемията е криза. Не излизате от нея в същото състояние – нито по-добро, нито по-лошо”, каза Франциск, добавяйки импровизирани забележки към планираната си реч за седмичната си публична изява.

“Трябва да излезем по-добри” от пандемията от COVID-19, каза папата.

След пандемията от COVID-19, каза папата, светът не може да се върне към нормалност, ако нормалното означава социална несправедливост и влошаване на естествената среда. Франциск беше категоричен:

“Колко тъжно би било, ако приоритетът на ваксината за COVID-19 се даде на най-богатите.”

“Би било тъжно, ако тази ваксина стане собственост на тази или на друга нация, а не универсална и за всички”, добави понтификът, без да посочва конкретна държава.

Той също така каза, че би било скандално, ако цялата икономическа помощ в работата, по-голямата част от използването на публични средства, завърши с възраждането на индустриите, които не помагат на бедните или на околната среда.

“Пандемията оголи трудната ситуация на бедните и голямото неравенство, което цари в света”, каза папата в речта си. “И вирусът, макар да не прави изключения сред хората, е намерил по пътя си опустошителни, големи неравенства и дискриминация”, каза още Франциск и добави, че пандемията дори е подсилила тези неравенства.

По време на пандемията много бедни, които често имат работа, която не им позволява да работят у дома, се оказват по-малко способни да се предпазят от евентуална зараза по време на стратегии за пребиваване у дома, приети от много държави за намаляване на процента на заразяване. Достъпът до най-добрата здравна грижа за бедните често е невъзможен в много части на света, подчерта папатаФранциск каза, че отговорът на пандемията трябва да бъде двоен. От една страна, “е задължително да се намери лекарството за такъв малък, но огромен вирус, който изправя целия свят на колене”.

От друга страна, “трябва да третираме един голям вирус – социалната несправедливост, неравенството на възможностите, маргинализирането и липсата на защита на най-слабите”, казва Франциск.

Франциск е посветил голяма част от своето папство на изтъкването на тежкото положение на живеещите на ръба на живота, като каза, че обществата трябва да ги поставят (бедните бел. ред.) в центъра на тяхното вниманиеОтбелязвайки колко много са нетърпеливи да се върнат към нормалността и да възобновят икономическата си дейност, Франциск изрази предпазливост: “Разбира се, но тази нормалност не трябва да включва социални несправедливости и влошаване на околната среда”.

“Днес имаме повод да изградим нещо различно. Например, можем да развием икономика на интегрално развитие на бедните, а не на благополучие”, каза папата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments