Папа Франциск в коледното си послание: Светът гладува за мир!

0
9
Снимка: Фейсбук, Папа Римський Франциск
Снимка: Фейсбук, Папа Римський Франциск

„Светът гладува за мир!“

Това обяви папа Франциск в своето коледно послание. Той призова за прекратяване на войната в Украйна и други конфликти по света, предаде „Reuters“. 

Това е 10-тата коледна благословия на папа Франциск, в която той призова хората да погледнат отвъд „плитките празнични блясъци“ и да помогнат на бездомните, имигрантите, бежанците и бедните в техните сред търсещи комфорт, топлина и храна.

„Нека видим лицата на всички тези деца, които навсякъде по света копнеят за мир“, каза той, говорейки от централния балкон на базиликата „Свети Петър“, същото място, от което за първи път излезе като папа, когато беше избран на 13 март 2013 г.

„Нека видим и лицата на нашите украински братя и сестри, които преживяват тази Коледа на тъмно и студено, далеч от домовете си поради опустошенията, причинени от десет месеца война“, каза той, говорейки пред десетки хиляди хора в квадрата по-долу.

Той говори само часове, след като сирените за въздушна атака завиха в Украйна и ден след като Киев съобщи, че руският удар срещу наскоро освободения град Херсон уби най-малко петима души и рани други 35 в събота, което президентът Володимир Зеленски осъди като безсмислено убийство за удоволствие.

„Нека Господ ни вдъхнови да предложим конкретни жестове на солидарност, за да помогнем на всички онези, които страдат, и нека Той просвети умовете на онези, които имат силата да заглушат гърма на оръжията и да сложат незабавен край на тази безсмислена война!“, каза още папа Франциск.

Конфликтът в Украйна, обяви той, не трябва да намалява загрижеността за хората, чиито животи са били опустошени от други конфликти или хуманитарни кризи, назовавайки Сирия, Мианмар, Иран, Хаити и региона Сахел в Африка.

„Нашето време преживява сериозен глад за мир…“, каза още той.

Франциск призова за възобновяване на диалога между израелци и палестинци в Светите земи, мястото на раждането на Исус.

Тази година се наблюдава най-лошото ниво на насилие в окупирания от Израел Западен бряг от повече от десетилетие, с най-малко 150 убити палестинци и 20 загинали израелци. 

Докато мнозина седяха около „добре постлана маса“, огромни количества храна всеки ден отиват на вятъра и ресурсите се харчат за оръжия, посочи още той.

Папа Франциск отново осъди използването на храната като оръжие за война, като каза, че войната в Украйна е изложила милиони на риск от глад, споменавайки Афганистан и страните от Африканския рог.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments