Папа Франциск призова нациите да споделят COVID ваксините

0
129
Папа Франциск
Папа Франциск. Снимка: Папа Римський Франциск, Facebook

На Рождество Христово папа Франциск призова нациите да споделят ваксините срещу COVID-19, отбелязвайки, че не може да се изградят стени на национализъм, с които да се спре пандемия, която не познава граници. Той отправи традиционното си послание от кабинета си във Ватикана, а не както допреди години от централния балкон на базиликата „Свети Петър“ пред хиляди богомолци, предаде „Reuters“.

Пандемията и нейните социални и икономически ефекти бяха доминиращи в посланието, в което папа Франциск призова за глобално единство и за помощ за нациите, които страдат в резултат на конфликти и хуманитарни кризи.

„В този момент от историята, която е белязана от екологична криза и сериозни икономически и социални дисбаланси, които са влошени от пандемията, за нас е още по-важно да признаем, че сме братя и сестри“, каза още той.

Подчертавайки, че здравето е международен проблем, той изглежда критикува така наречения „ваксинален национализъм“, за който от ООН се опасяват, че ще влоши пандемията, ако бедните страни получат последни ваксината.

Припомняме, че италианците са блокирани през по-голямата част от празниците. Те не могат да отидат и до площад „Свети Петър“ или до едноименната базиликата.

Папа Франциск призова за мир в Сирия, Йемен, Либия, Нагорни Карабах, Южен Судан, Нигерия и Камерун и Ирак, които той трябва да посети в началото на март.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments