Папа Франциск осъди домашното насилие като „почти сатанинско“

0
11
Папа Франциск
Папа Франциск. Снимка: Папа Римський Франциск, Facebook

Папа Франциск осъди домашното насилие срещу жени като го определи като почти сатанинско, използвайки един от най-строгия си език досега по въпроса, предава „BBC“. Главата на католическата църква направи тази забележка по време на програма, излъчена по италианската телевизия „TG5“ вчера. Той говори пред група от четирима души с трудно минало, включително оцелял от домашно насилие.

Папата алармира за много, много големия брой жени, които са бити и малтретирани в домовете си. Франциск подчерта следното:

„Проблемът е, че за мен това е почти сатанинско, защото се възползват от човек, който не може да се защити, който може само (да се опита) да блокира ударите. Това е унизително. Много унизително.

Той разговаря с жена на име Джована, която каза, че е избягала от дома си, където се е упражнявало насилие, с четирите си деца. Папата добави, че жените, които са претърпели насилие, не са загубили достойнството си. На Джована той каза:

„Виждам достойнство в теб, защото ако нямаше достойнство, нямаше да си тук. Погледнете Благословената Майка и останете с този образ на смелост.

От началото на пандемията поради коронавируса папа Франциск направи няколко коментара относно домашното насилие. Случаите на злоупотреба са се увеличили в редица страни, тъй като много хора остават в капан със своите насилници по време на блокиране.

Според доклад на ООН, който обхваща 13 държави, половината от анкетираните жени казват, че са преживели някаква форма на насилие от началото на пандемията. В Италия данните на полицията, публикувани миналия месец, съобщават за около 90 епизода на насилие срещу жени всеки ден – 62% от тях са случаи на домашно насилие.

Обръщайки се към Джована, папа Франциск каза, че е възможно все още да има надежда, дори по време на пандемията.

„Вие давате пример за съпротива, урок за съпротива срещу претърпяното, каза той. — „Излизаш по-силна от преди.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments