Пактът „Мобилност“ може да бъде отложен за следващия Европарламент

0
60
Транспорт
Архивна снимка

Пакетът „Мобилност“ 1, който въвежда нови правила за автомобилните превози в Европейския съюз, няма да влезе в пленарната зала на Европейския парламент и през февруари, предаде БНР, след приключилото днес заседание на ръководството на Европейския парламент.

Така се увеличават шансовете пакетът да не бъде разгледан до края на мандата на този Европейски парламент.

През януари български превозвачи протестираха в Брюксел, когато транспортната комисия на Европарламента гласува някои поправки в пакета. Според протестиращите се прави опит транспортният бизнес в Източна Европа да бъде унищожен.

По-рано тази седмица министрите на транспорта в пет източноевропейски държави, между които и България, поискаха от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни дискусията по пакета да бъде отложена за след евроизборите. Искането бе отправено от министрите в Полша, Латвия, Литва, Унгария и България.

Товарните автомобилни превози в рамките на Европейския съюз заемат съществена роля в икономиката на Европейския съюз, като създават заетост на около 3 милиона души, които са наети в 600 000 предприятия. Ефективното функциониране и конкурентоспособност на тези предприятия са жизненоважни за формирането на БВП на Европейския съюз и за създаването на работни места, се казва в писмото.

Според петимата министри „секторът заслужава справедлива и ясна законодателна рамка на ниво Европейски съюз, която се очаква да насърчи по-нататъшното развитие на сектора и доброто функциониране на единния вътрешен пазар, като гарантира реалистични и изпълними правила„. Според тях заради предстоящи избори ограничават във времето възможностите за постигане на консенсус по окончателния вариант на пакта.

Изразяваме своите опасения, че вместо балансирани разпоредби, които подкрепят европейския автомобилен сектор и подобряват условията на труд на водачите, подобни прибързани процедури ще имат за резултат одобряването на решения, които в крайна сметка ще провалят ефективното и ефикасно функциониране на този сектор„, пишат министрите.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments