Пакистанският парламент ще гласува за нов премиер след отстраняването на Имран Хан

0
16
Флаг на Пакистан
Флаг на Пакистан. Снимка: Pixabay

Предвижда се днес парламентът на Пакистан да избере нов министър-председател, след като Имран Хан беше отстранен от поста с вот на недоверие в ранните часове на вчерашния ден. Очаква се Шахбаз Шариф – лидерът на опозиционната коалиция, която изигра водеща роля за свалянето на Хан, да спечели мнозинството от гласовете, предава „BBC“.

69-годишният Хан беше отстранен от длъжност след продължителна политическа драма в страната и намеса от страна на Върховния съд. Той се опита да попречи на предишен опит за внасяне на вот на недоверие срещу него, като разпусна парламента и призова за предсрочни избори. Сега обаче Върховният съд на страната уважи петицията на опозицията, според която действията му са противоконституционни, и нареди гласуването да се извърши.

Какво се знае за Шахбаз Шариф?

70-годишният Шариф произхожда от една от най-влиятелните политически династии в Пакистан. По-големият му брат, Наваз Шариф, е бивш министър-председател с три мандата, който за последен път заемаше поста от 2013 до 2017 г. Той е начело на една от основните опозиционни партии в страната – Пакистанска мюсюлманска лига (НАВАЗ).

Вчера Шариф представи кандидатурата си за висшия пост, като според мнозина разполага с достатъчно свои поддръжници, за да спечели. Други опозиционни лидери като Билавал Бхуто Зардари от Пакистанската народна партия (ПНП)  вече изразиха подкрепата си за него. Шариф е смятан за опитен и добър политик, тъй като е ръководил най-голямата провинция в страната – Пенджаб, в продължение на три мандата.

Имран Хан, чиито поддръжници протестираха в големите градове след вота на недоверие, все още смята, че причината за отстраняването му от поста министър-председател е „чуждестранен заговор“. Той твърди без доказателства, че опонентите му са се наговорили със САЩ да го отстранят заради външнополитическата му позиция по отношение на Афганистан, Русия и Китай.

Вашингтон категорично отрича това. Твърденията на бившия международен състезател по крикет обаче подхранват антиамериканската нагласа на много от поддръжниците му. Сваленият премиер заяви още, че тълпите недоволни граждани, които са протестирали в негова подкрепа, са били едни от най-многобройните в историята на Пакистан – твърдение, което засега не е проверено по независим път.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments