Пакистан прие законопроект за борба с изнасилванията, позволяващ химическа кастрация на повторни нарушители

0
8
Насилие
Снимка от Pixabay

Сексуалните нарушители, осъдени за множество изнасилвания, могат да бъдат изправени пред химическа кастрация в Пакистан, след като в сряда законодателите приеха ново законодателство за борба с изнасилванията, което има за цел да ускори присъдите и да наложи по-строги наказания, предава „CNN“.

Законът идва в отговор на масовия обществен протест относно скорошния ръст в изнасилванията на жени и деца в страната и нарастващите искания за осигуряване на справедливост за жертвите на сексуално насилие.

Законопроектът гласи, че правителството на Пакистан трябва да създаде специални съдилища в цялата страна, за да ускори процесите за изнасилване и да гарантира, че делата за сексуално насилие се решават „експедитивно, за предпочитане в рамките на четири месеца“. Осъдените за групово изнасилване ще бъдат подложение на наказание смърт или доживотен затвор.

Химическата кастрация представлява употребата на лекарства за намаляване на либидото или сексуалната активност. Това е законна форма на наказание в страни, включително Южна Корея, Полша, Чехия и в някои американски щати.

В изявление миналия декември, когато беше обявен законопроектът, организацията Amnesty International заяви, че наказанието за химическа кастрация е „жестоко и нечовешко“. Тогава неправителствената организация каза:

„Вместо да се опитват да отклонят вниманието, властите трябва да се съсредоточат върху решаващата работа по реформи, които ще се справят с основните причини за сексуалното насилие и ще дадат на оцелелите справедливостта, която заслужават.

По-малко от 3% от случаите на сексуално насилие или изнасилване водят до присъда в Пакистан, съобщи „Агенция Ройтерс“ миналия декември, цитирайки базираната в Карачи организация с нестопанска цел War Against Rape.

В забележително решение от януари тестовете за девственост на оцелелите от сексуално насилие бяха забранени в най-гъсто населената провинция на Пакистан Пенджаб. Така наречените тестове за девственост, които включват проверка на химена или вкарване на два пръста във влагалището, са инвазивни изследвания, провеждани с убеждението, че могат да определят дали жената е девствена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments