Пакистан: Бившият премиер Имран Хан е осъден на 10 години затвор

0
32
Имран Хан.
Имран Хан. Снимка: Пиксабей

Днес пакистански съд се е произнесъл по ефективната присъда на бившия министър-председател Имран Хан и един от заместниците му в партията. Двамата са били осъдени на 10 години „лишаване от свобода“, след като са били признати за виновни по обвинение за разкриване на държавни тайни, съобщи „Associated Press“.

Присъдата е поредният удар по Хан, бивша звезда в крикета, превърнал се в ислямистки политик, който беше свален от власт чрез вот на недоверие в парламента през април 2022 г., а в момента излежава присъда от три години затвор по дело за подкуп.

Според Зулфикар Бухари, говорител на партията на Хан „Пакистански техрик-е-инсаф“ ( в превод „Пакистанско движение за справедливост“), съдът е обявил присъдата в затвор в гарнизонния град Равалпинди. Властите обявиха, че бившият премиер и неговият заместник, който също получи 10-годишна присъда, Шах Махмуд Куреши, имат право да обжалват решението на съда. Присъдата беше произнесена броени дни преди предстоящите парламентарни избори в Пакистан на 8 февруари – вот, в който Хан не може да участва заради предишната си присъда.

Въпреки че Хан няма да бъде официално включен в бюлетината за изборите през февруари, той продължава да бъде мощна политическа сила, благодарение на своите последователи и антисистемната си реторика. Той твърди, че съдебните дела срещу него са част от заговор, целящ да го отстрани от властта преди вота. След ареста на скандалния политик през май 2023 г. в Пакистан редовно се провеждат демонстрации на недоволство, които често прерастват в насилие. Оттогава насам властите са предприели репресии срещу неговите поддръжници и членовете на партията му.

Независимата пакистанска комисия по правата на човека обяви, че има малък шанс за провеждане на свободни и честни парламентарни избори следващия месец поради „фалшификации преди изборите“. Тя също така изрази загриженост от факта, че властите са отхвърлили кандидатурите на Хан и висши фигури от неговата партия.

Настоящото дело за разкриване на държавни тайни, известно под името „Cipher“, е едно от над 150-те дела, които се водят срещу Хан. Другите обвинения варират от неуважение към съда до тероризъм и подстрекаване към насилие. В данните по делото се твърди, че Хан е размахвал поверителен документ – секретна телеграма, по време на митинг, след като е бил свален от власт. Документът, носещ името „Шифър“, не е публикуван нито от правителството, нито от адвокатите на Хан, но очевидно представлява дипломатическа кореспонденция между пакистанския посланик във Вашингтон и Министерството на външните работи в Исламабад. По време защитната си реч Хан е обяснил, че документът е доказателство, че е бил заплашван и че свалянето му от власт е американски заговор, за който се твърди, че е осъществен от военните сили и правителството в Пакистан. Вашингтон и пакистанските високопоставени лица отричат това да е истина.

По време на процеса партията и поддръжниците на Хан изразиха опасения, че той може да бъде осъден на смърт за държавна измяна. Бившият премиер твърди категорично, че е невинен, и настоява, че не е разкрил точното съдържание на документа.

Политическият анализатор Сайед Мохамед Али заяви, че последната присъда на Хан е била очаквана, тъй като той и другият обвиняем наистина са накърнили дипломатическите отношения на Пакистан със Съединените щати, а също така са поставили в неудобно положение тогавашния пакистански посланик Асад Маджид.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments