П-р Асенов: Системата тръгва на 1 март. План Б няма

0
108
Професор Олег Асенов
Снимка: АПИ

Членът на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) професор Олег Асенов обяви, че тол системата е готова за въвеждането ѝ в техническа експлоатация от 1 март. По време на събитие, на което присъстваха представители на транспортния бранш и водачи на тежкотоварни автомобили, експертът представи начините за плащане на базата на изминато разстояние.

Според шофьорите заради забавяне на доставките на устройствата за отчитане на изминатото разстояние, въвеждането на тол системата може да се забави.

Професор Асенов обаче е категоричен – „системата тръгва от 1 март и план Б няма“. Той увери, че са налице всички технически и организационни условия системата да стартира от първия ден на март. Експертът даде и подробности за функционирането на устройствата.

„Такава алтернатива не разглеждаме. Трябва да се случи извънредно събитие, за да не тръгне на 1 март“.

„Отделно от каналите ни за продажба са независими, маршрутна карта ще може да се закупува през сайта и през мобилното приложение, както и всички терминали на самообслужване, които са на бензиностанциите. Също и в партньорската мрежа сме поставили изискване да се постигне в един момент от време възможност маршрутни карти да се закупуват на всички места, където се закупуват и винетки. Разбира се, това няма да може да стане отведнъж“, добави още проф. Асенов.

Още не са ясни какви са цените на бордовите устройства, които отчитат изминатото разстояние. Това посочи председателят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и сподели притесненията си, че устройствата може да не са стандартизирани от АПИ.

„Няма да има време даже и в магазинната мрежа да ги разпространят, така, че ще има проблеми с реалното стартиране на тази система“.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от