Отворено писмо до депутатите изпратиха български училища и неправителствени организации в чужбина

Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

Български училища и неправителствени организации в чужбина изпратиха отворено писмо до народните представители. Това съобщи пред „БТА“ Камелия Трибулен-Конакчиева. Тя е съосновател на българското училище „Кирил и Методий“ в Париж.

Организациите се обявяват категорично против промените в Изборния кодекс. Според тях има явно ограничаване на правата им. Нещо повече. Затрудняват се семействата, както и пълнолетните граждани, да отидат и да подадат своя глас.

Това според училищата и НПО-тата е в разрез с дългогодишните положени усилия и труд за запазване на българското самосъзнание на хората зад граница.

Писмото е било подписано от 44 души. Те са свързани както с школа, така и с културни организации от различни държавни по света, сред които Великобритания, Италия, Гърция, САЩ, Канада и много други.

Нашите сънародници в чужбина настояват да имат многомандатен избирателен район, както и машинно гласуване. Нещо повече. Те се надяват в обозримо бъдеще да бъде въведено и електронно гласуване. Затова те искат и видеонаблюдение при преброяването и настояват да остане да съществува Общественият съвет към Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Абониране
Известие от