Отвличане в Нигерия: Поне 28 деца избягаха от похитителите си

0
34
нигерийски деца
Нигерия, деца. Снимка: Пиксабей

Най-малко 28 от близо 300-те ученици, отвлечени от въоръжени мъже, са избягали, съобщи губернаторът на щата Кадуна в Нигерия пред „BBC News“. Нигерийската армия издирва децата, отведени насила от северния град Курига в четвъртък. Войските работят съвместно с полицията и местните издирвателни екипи, за да проучат горите в Кадуна и съседните щати.

Настоящото престъпление е най-голямото масово отвличане от училище от 2021 г. насам. Група въоръжени мъже, каращи мотоциклети, похитиха близо 300 деца на възраст между 8 и 15 години от начално и средно училище, съобщиха училищните власти. Смята се, че почти всяко семейство в града има дете сред похитените.

Същевременно в болница почина ученикът на около 14 години, който беше прострелян от въоръжените мъже.

Децата са похитени ден след отвличането на жени и младежи от отдалечен град в щата Борно. Родителите и роднините им са сформирали групи и търсят помощ от съседните общности за установяване на местонахождението им.

Вицепрезидентът на Нигерия Кашим Шетима е на посещение в Кадуна и трябва да се срещне с губернатора. Президентът Бола написа в социалните медии, че е убеден, че похитените ще бъдат спасени.

„Нищо друго не е приемливо за мен и чакащите членове на семействата на тези отвлечени граждани. Справедливостта ще възтържествува“, заяви още той.

Властите търсят жертвите и в щатите Кацина и Замфара.

Масовото отвличане в Кадуна събуди спомени за близо 300-те момичета, похитени в североизточния нигерийски град Чибок през 2014 г.

В някои части на Северна Нигерия родители се притесняват за безопаността на децата си, когато са на училище. Отвличанията с цел откуп от въоръжени мъже станаха ендемични в Северна Нигерия, като не позволяват на хиляди деца да се образоват.

Последното голямо отвличане, включващо ученици в Кадуна, беше през юли 2021 г., когато въоръжени мъже отведоха повече от 150 ученици. Те бяха пуснати няколко месеца по-късно, след като семействата им платиха откупи.

През 2022 г. Нигерия прие закон, забраняващ плащанията на откупи на похитители и предвиждащ 15 години „лишаване от свобода“, ако някой го наруши. Той предвижда и престъплението да се наказва със смърт в случаите, когато похитените умрат.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments