Отварят джамиите и месджиите на 15 май

1
215
Джамия

Всички джамии и месджии се връщат към нормалния си режим на работа от 15 май (петък). Петъчните и общи молитви ще преминават под строги ограничения, а проповедите ще бъдат максимално кратки, съобщиха от „БНТ“ визирайки решението на Главното мюфтийство.

Преди и след петъчните молитви джамиите ще бъдат дезинфекцирани. Хората трябва да спазват дистанция от 1,5 метра, да дезинфекцират ръцете си при влизане и да носят предпазни маски.

Не се препоръчва ритуално измиване на обозначените за това места, ръкуването или прегръщането след намаз и лекциите след или преди молитвите. Не бива да се провеждат и масови религиозни мероприятия като празничните молитви се предлага да се изпълняват на открито.

Призовават се хронично болни, хора със слаб имунитет или от рисковите групи да не посещават за намаз джамиите в епидемиологичната обстановка.

Правилата са разпространени до районните мюфтийства и се настоява за отговорното отношение на мюсюлманите. Решението е в сила до отминаването на опасността от COVID-19 като за отмяната на мерките би имало изрична заповед от Висшия мюсюлмански съвет или главния мюфтия.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Донка Петкова
Донка Петкова
2 години по-рано

В България правилата за посещение на джамии и християнските църкви трябва да са еднакви – строг ред и дисциплина при изпълнение на молитви и други религиозни мероприятия.