„Отровното трио“: Борисов си назначи председател на ЦИК

0
90
Отровното трио
Източник: Скрийншот от видео на Отровното трио, Facebook

„Управляващата клика, начело с Бойко Борисов, даде поредното публично доказателство за това, че се държи на власт, за да си подсигури възможността да контролира и манипулира изборния процес.“

Това посочиха в своя позиция от „Отровното трио“, разпространена до медиите. Проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян твърдят, че кандидатурата на адв. Албена Белянова за председател на ЦИК изобщо не е стигнала до депутатите и заради това е била проведена процедура само с един кандидат. И припомнят, че тази практика е известна още и с избора за главен прокурор на Републиката.

Кандидатурата на адв. Белянова бе внесена от неправителствена организация и даваше възможност както за избор, така и за независим контрол над целия изборен процес. Очевидно за всички е, че спазването на правилата няма значение за върхушката на Борисов, а всички мили думи за диалогичност, гласност и демократични процедури, са безсмислени лозунги, хвърлени в очите на гражданите, отбелязват от „Отровното трио“. 

Според тях адвокат Белянова не е била допусната до процедурата за публичен избор, заради участието й в протестите срещу правителството на Борисов, но и заради нежеланието за състезателен характер, компетентност и обективност при сравняване с кандидатури, чужди за системата им.   

Опитът да се окупира контролът над свободния вот на българите ще бъде неуспешен. От „Отровното трио“ обещават, че със силите на гражданското общество, партийни и непартийни структури, ще организират мрежа за граждански контрол и недопускане на платен вот, за какъвто очевидно се готвят управляващите.

„След този предизвестен избор, г-жа Караянчева бе хвърлена на амбразурата да говори за „зачестили спекулации за честността на изборите“. Но именно тя, за нещастие, е начело на институцията, през която мина т.нар. „избор“ на единствен кандидат. Убедени сме, че хората с чиста съвест, които ще проявят активност, са много повече от тези, които заради бедност или зависимост ще приемат пари срещу своя глас.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments