Отпуснати бяха допълнително 600 000 лева за училища, ясли и детски градини

0
71
Детска градина, рисуване
Снимка: PIxabay

Правителството отпусна допълнителнии средства за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Отделени за целта бяха 613 316 лева, съобщиха от Министерски съвет. 

Средствата са по линия на тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години.

„На 13 януари отпуснахме първите близо 2 милиона лева по линия на тригодишната програма“, припомни министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че общо 136 проекта бяха одобрени миналата година, след като правителството прие програмата. За нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи са одобрени 89 предложения. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция, надстрояване и пристрояване на съществуващите.

Одобрените днес средства по програмата на МОН ще бъдат използвани за реконструкция на сградата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи и за строеж на нова детска градина в Стара Загора, както и за изготвяне на проект за нов учебен блок на Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев подчерта, че средствата за община Стара Загора ще помогнат за превръщането на града в един от центровете на развитие на информационните технологии.

„С програмата съдействаме на общината за преодоляване на недостига и на места в детските градини, както и цялостното подобряване на инфраструктурата в образованието в цялата страна“, допълни министър Вълчев.

Въпреки че правителството харчи значителни средства за направление образование обаче в редица големи градове на страната остава проблемът с недостига на места в яслите и детските градини. Само в София стотици деца не могат да бъдат класирани и обхванати от системата и техните родители се принуждават да ги записват в частни забавачки, в които таксите са солидни. Въпреки протестите на родителите проблемът остава нерешен и не е ясно кога ще бъде. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments