Отново скандали в Народното събрание заради Изборния кодекс

0
58
Скандал в Народното събрание
Скандал в Народното събрание. Снимка: БТА

Приблизително час продължиха скандалите в Народното събрание преди да започне разискването на измененията в Изборния кодекс /ИК/. От „Продължаваме Промяната“ /ПП/ поискаха да се направят различни процедури и така възпрепятстваха началото на дебата. От партията влязоха в спор с Йордан Цонев дали е нарушил правилника като е отказал да се гласуват още промени в дневния ред. Цонев им отвърна, че е открил дебата и заради това не можело да се гласуват процедури. 

Цонев отказа да даде думата и на Настимир Ананиев заради подвикванията в зала, а след това го отстрани и за едно заседание. Това доведе до недоволството на цялата му парламентарна група, която обгради трибуната с викове да се спазва правилника.

От ПП настояха лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да бъде отстранен поради това, че като ги е обидил, е обидил и 500 000 граждани. След още размяна на реплики и спорове, Цонев отмени наказанието на Ананиев.

Разговорите по същество също стартираха с обвинения. Според ПП вносителите на измененията в ИК целят да манипулират изборите.

„Ако целта на законодателят е да повиши доверието в изборния процес, това доверие няма да се повиши нито среднощни заседания, нито с каквато и да е извънредност с промени в изборното законодателство и на второ място бих искал следното. С работата си тук в НС ние подаваме на избирателите сигнали каква е нашата визия за най-малкото, краткосрочното бъдеще на държавата.“, заяви Никола Минчев, цитиран от „БНТ“.

„Аз съм последният човек, който би настоял да има така нецелесъобразно използване на хартия. С оглед на комфорта, който имаме в залата или липсата на такъв, изключително трудно е да се работи с компютър за такъв голям обем от работа“, настоя Надежда Йорданова.

Мирослав Иванов предложи разглеждането на точката да продължи, когато всички депутати или поне тези, които искате – разполагат с разпечатка на доклада.

Припомняме, че през изминалата седмица Правната комисия в парламента разгледа на второ четене измененията, като връщането на хартиената бюлетина стана причина за напрежение между политическите сили. Доведе и до протести.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments