Открито е ново родно място на Паисий Хилендарски

0
306
Паметник на Паисий Хилендарски
Паметник на Паисий Хилендарски. Снимка: Скрийншот от БНТ

Археолози са открили новo доказателствo, че родното място на Паисий Хилендарски е в Самоков. Затова информират професор Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН, които са се ръководили от монография за крепостта „Кокалянски Урвич“ и манастира в нея. Те твърдят, че това е единственото българско място, което е споменато в „История славянобългарска“. Археологът професор Николай Овчаров коментира пред „БНТ“:

„Паисий е бил на това място, познавал го е много добре и той е бил роден само на няколко километра от Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е, че той произхожда именно в Самоков, в близост до града или в неговия близък район“.

Професор Овчаров уточнява, че диалектът, на който е написана „История славянобългарска“, е още едно доказателство, че Паисий Хилендарски е от този край. Той подчерта, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. От края на 30-те години се е приемало, че Паисий е бил роден в Банско. Светла Барякова от Музейния комплекс в Банско разясни:

Единствено за Банско в момента има писмени сведения, че е родното място на Паисий. Още през 1938 година академик Йордан Иванов е публикувал една приписка в Хилендарската кондика, благодарение на която се установява, че Банско е родното място на Паисий“.

Самият Паисий Хилендарски е написал, че е роден през 1722 година и произхожда от Самоковската епархия. По онова време Банско е било част от нейните предели.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments