Открити са случаи на хепатит при деца в Европа и САЩ

0
86
болно дете
Болно дете. Снимка: Pixabay

Здравните служители съобщиха, че разследват необясними случаи на хепатит при деца в четири европейски страни и САЩ, съобщава „BBC“.

Случаите на хепатит или възпаление на черния дроб са докладвани в Дания, Ирландия, Холандия, Испания и САЩ, потвърдиха здравните служители. Миналата седмица здравните власти на Обединеното кралство заявиха, че са открили по-високи от обичайните случаи на инфекции сред децата. Причината за тях все още не е известна.

Европейският център за контрол на заболяванията (ECDC) не уточни колко случая са открити общо в четирите европейски държави. Но Световната здравна организация (СЗО) заяви, че по-малко от пет са открити в Ирландия, а три идват от Испания. Ведомството добави, че е вероятно откриването на повече случаи през следващите дни.

Разследванията на причините за инфекциите продължават във всички европейски страни, където са съобщени случаи, съобщи ECDC.

В САЩ отделът за обществено здраве на Алабама заяви, че са открити девет случая при деца на възраст от една до шест години, като двама се нуждаят от чернодробна трансплантация. Провеждат се разследвания на подобни случаи в други щати, добави той.

Обединеното кралство е мястото, където е съобщен най-голям брой случаи – с общо 74 регистрирани досега. Миналата седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че обичайните вируси, които причиняват инфекциозен хепатит (хепатит А до Е), не са открити сред случаите в Обединеното кралство. В резултат на това изследователите търсят други възможни причини и смятат, че обикновеният аденовирус може да е вероятната причина.

Аденовирусите са семейство вируси, които обикновено причиняват редица леки заболявания като настинка, повръщане и диария. Разследват се и други възможни причини за инфекцията и не е изключил коронавируса. Той добави, че няма видима връзка с ваксините COVID-19.

Какво е хепатит?

Това е широк термин, използван за описание на възпаление на черния дроб. Обикновено резултат от вирусна инфекция, тя може да бъде причинена и от излагане на някои химикали, пиене на твърде много алкохол, наркотици и определени генетични заболявания.

Има пет основни типа хепатит, причинен от специфични вируси – известни като A, B, C, D и E – но никой от тях изглежда не причинява възпалението на черния дроб, наблюдавано при тези деца досега. Някои видове хепатит могат да преминат без сериозни проблеми, докато други могат да бъдат дълготрайни.

Здравните власти на Обединеното кралство казаха, че родителите трябва да внимават за симптоми като жълтеница.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments