Откриха труп на заразено с чума диво прасе във Видинско

0
747
Дива свиня
Снимката е илюстративна

Във Видин приеха спешни мерки, след като беше намерено първично огнище на Африканска чума при труп на дивя свиня в с. Бела, община Димово, съобщиха от областната администрация на града.

Заболяването е открито в началото на миналата седмица, уточни директорът на Областната дирекция за безопасност на храните във Видин доктор Адриан Данков. По думите му, след като болестта била потвърдена, била определена санитарна зона от 200 кв. км около установения случай.

Сред мерките за ограничаване на Африканската чума са – дърводобивът и земеделските работи в инфектирания район да се осъществява само, когато е неотложен и след като се уведоми Държавно горско стопанство – Белоградчик. Създадени са инструкции за дезинфекция на автомобилите и инвентара.

Във видинския квартал „Нов път“, където заболяването беше констатирано първоначално, е приключило унищожението на прасетата, както и в 3-километровата санитарна зона около него. Дворовете, където животните са били умъртвени, са дезинфекцирани. Сега се работи в 10-километрова зона.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments